PNL Bihor rupe misterul. După ce în ultima perioadă tot mai mulți își puneau întrebarea dacă Ilie Bolojan va mai candida sau nu, PNL Bihor anunță că acesta va concura pentru un nou mandat la președinția Consiliului Județean Bihor, iar Florin Birta va intra din nou în cursă pentru conducerea Primăriei Oradea.

„În cadrul ședinței Colegiului Director Județean al PNL Bihor care a avut loc azi, 25 aprilie, au fost desemnați, în calitate de candidați la alegerile locale din 9 iunie, domnul Ilie Bolojan pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Bihor și domnul Florin Birta pentru funcția de primar al Municipiului Oradea”, se anunță într-un scurt comunicat de presă transmis joi după-amiază de PNL Bihor.

Informarea mai precizează și că „listele de candidați pentru Consiliul Județean Bihor și pentru Consiliul Local al Municipiului Oradea vor fi anunțate în zilele următoare”.

Candidatură sub semnul întrebării

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, până joi după-amiază, PNL Bihor rămăsese singura organizație liberală din țară care nu făcuse public numele candidatului la Consiliul Județean, chiar dacă figura actualului președinte al CJ Bihor și al PNL Bihor, Ilie Bolojan, este afișată pe bannere.

BIHOREANUL a aflat că Bolojan era tentat să nu se înscrie în cursă, decizia finală depinzând de un sondaj de opinie ale cărui rezultate au fost furnizate miercuri.

De altfel, inclusiv în conferința de presă de joi, Ilie Bolojan a fost întrebat de BIHOREANUL dacă va candida pentru un nou mandat, iar președintele PNL Bihor a refuzat să se pronunțe: „Aceste chestiuni vor fi anunțate prin sistemele partidelor politice, în zilele următoare. Oricum marți trebuie închisă depunerea candidaturilor, deci nu mai e mult până atunci”, a spus Ilie Bolojan.

În unanimitate, fără Bolojan și fără Mălan

Potrivit surselor BIHOREANULUI, deciziile privind candidaturile lui Florin Birta la Primăria Oradea și respectiv Ilie Bolojan la CJ Bihor au fost luate joi, pe rând, în unanimitate, în cadrul unei ședințe a Biroului Politic Județean, care are 35 de membri, în absența atât a lui Bolojan, cât și a vicepreședintelui CJ Bihor Mircea Mălan, ambii fiind plecați în județ.

Deși analizată într-un sondaj intern, varianta ca acesta din urmă să fie desemnat drept candidat al PNL Bihor la șefia Consiliului Județean nu a fost nici măcar discutată.

„Ședința a fost condusă de Dumitru Țiplea (n.r. - prefectul județului) în calitate de secretar general și nu a durat mai mult de 20 de minute. Nu au fost prezentate rezultatele sondajului, oricum se știa că maxim de șanse le avem cu Bolojan. Prima oară a fost supusă votării candidatura lui Birta, apoi a lui Bolojan, amândouă au fost votate cu unanimitate și fără alte discuții”, au afirmat sursele din PNL Bihor.

Vor maxim cu Bolojan

Liberalii bihoreni au avut un sondaj, recent încheiat, menit să le indice dacă în varianta cu Mălan candidat PNL Bihor în locul lui Bolojan, ar putea să-și asigure o majoritate de cel puțin jumătate plus unu din numărul total al mandatelor atât la CJ Bihor, cât și la Consiliul Local Oradea.

Surse din PNL Bihor susțin că Bolojan era tentat să „transfere” candidatura lui Mălan, însă se pare că sondajul a arătat că acesta nu ar reuși să asigure profitul așteptat pentru candidații la cele două consilii, și nici pentru candidații la primăriile din județ și la consiliile locale.

Decizia adoptată de BPJ urmează să fie validată într-o nouă ședință, a Consiliului Director Județean, care are 123 membri și care este în desfășurare joi seara.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!