Preşedintele PNL Bihor, Cornel Popa, viitor preşedinte al Consiliului Judeţean, a apărut miercuri într-o conferinţă de presă alături de omologul său PSD-ist, Ioan Mang, şi de cel UDMR-ist, Alexandru Kiss, pentru a pune capăt la ceea ce el a denumit "speculaţiile" privind viitoarea conducere a CJ.

Pe margine, primarul Ilie Bolojan a privit prestaţia celor trei lideri USL fără a scoate nici un cuvânt, rămânând impasibil chiar şi în momentul când, indirect, liderul UDMR i-a reproşat că nu se ţine de cuvânt faţă de politicienii maghiari.

În numele "stabilităţii"

Amintind că a fost ales preşedinte al Consiliului Judeţean, dar la votul politic pentru consilierii judeţeni USL a făcut un scor de "doar" 47,02%, ceea ce înseamnă că nu are o majoritate de două treimi necesară adoptării hotărârilor importante, Popa a declarat din capul locului că singura variantă care putea asigura "stabilitatea" în următorii patru ani a fost cooptarea UDMR în conducerea instituţiei.

"Cred că aceste variante care s-au tot speculat (n.r. - în legătură cu posibila rupere a colaborării cu UDMR pentru conducerea judeţului) au făcut plăcerea multora dintre cei care se pricep la multe combinaţii. Noi cred că trebuia să alegem varianta cea mai stabilă, şi cred că în urma acestei construcţii (n.r. - continuarea alături de UDMR) rezultă cea mai viabilă şi solidă construcţie care putea fi în următorii patru ani. Cred că judeţul Bihor are nevoie de stabilitate pentru a pune în aplicare proiectele şi cred că stabilitatea executivului şi a hotărârilor luate sunt argumente de luat în calcul. Speculaţii au fost destule. Am cumpănit mult până să ieşim cu acest punct de vedere. Aşadar, împreună cu UDMR vom forma majoritatea", a spus Popa, făcând risipă de cuvinte, pentru a justifica decizia luată.

Mang, supărat pe omul lui Popa

Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a pledat apoi pentru aceeaşi idee, spunând că păstrarea colaborării cu UDMR era singura cale ca USL să-şi respecte cuvântul dat anul trecut, când a fost încheiat protocolul dintre cele două uniuni, valabil până în 2016. Pe de altă parte, Mang nu s-a abţinut să nu-l "pleznească" indirect pe şeful de cabinet al lui Popa, Cristian Bodea, care pe Facebook şi pe blogul personal l-a numit "trădător" faţă de PNL şi l-a responsabilizat de faptul că USL nu va conduce singură CJ, ci împreună cu UDMR, după ce liderul PSD l-a invitat la şedinţa de partid a social-democraţilor de vinerea trecută pe Alexandru Kiss, pentru a-i convinge pe colegii săi de utilitatea păstrării relaţiei cu formaţiunea maghiară.

"Aş dori să spun că am văzut în ultimele zile unele informaţii în unele ziare şi i-aş ruga pe viitor pe jurnalişti să nu se mai informeze de pe bloguri, ci direct de la sursă, adică de la noi, pentru că acolo s-a dat impresia că USL ar putea să nu se ţină de cuvânt. (...) Pentru noi a existat, vă spun clar, o singură variantă, de la bun început, varianta stabilită anul trecut în februarie. Dorim ca între noi să existe în următorii patru ani încredere, cuvânt. E nevoie de o conducere solidă, coerentă, care să recupereze ce nu s-a făcut în ultimii patru ani", a spus Mang.

Spaţii ale "armoniei"

Întrebat de BIHOREANUL dacă înţelegerea deja făcută la nivelul Consiliului Judeţean va fi valabilă şi la Primărie, Cornel Popa a făcut din nou echilibristică lingvistică, dar din răspunsul său s-a înţeles, totuşi, ca şi din completările ulterioare ale omologului Alexandru Kiss, că UDMR nu va avea viceprimar la Oradea. "Sunt oameni care au luptat pentru a forma majorităţile lor. Important este că există şi acolo o majoritate a USL", a spus Popa.

De asemenea, întrebat dacă apreciază sau nu că o parte din alegătorii USL s-au mobilizat pe 10 iunie la urne tocmai pentru ca PNL şi PSD să conducă singure Oradea şi Bihorul şi că, în consecinţă, aceştia ar putea taxa la toamnă atitudinea celor două partide favorabilă continuării relaţiei cu UDMR, Popa a afirmat că nu are această temere.

"Să nu uitaţi că noi nu facem parte dintr-un spaţiu naţionalist exacerbat, că Oradea şi Bihorul sunt spaţii unde se trăieşte în armonie", a spus preşedintele PNL Bihor, adăugând apoi că, în opinia sa, bihorenii nu au amendat USL nici pentru reorganizarea Teatrului de Stat Oradea în două instituţii separate etnic. "Preferăm să luăm în calcul că ne aflăm într-un spaţiu multietnic şi multicultural", s-a repetat Popa.

De asemenea, Mang a afirmat şi el că niciodată în campanie USL nu a promis că nu va conduce judeţul împreună cu UDMR şi a opinat că bihorenii nu vor sancţiona decizia tocmai anunţată: "Eu nu am auzit niciodată în campanie că USL ar fi făcut afirmaţia că vom conduce fără UDMR. Nu cred că vom pierde voturi la toamnă din acest motiv".

Kiss: "Greşeala" lui Bolojan, discriminarea românilor şi criza

La rându-i, preşedintele UDMR Bihor a argumentat de ce, în opinia sa, el şi colegii săi trebuie să rămână la conducerea administraţiei după alegerile din 10 iunie, amintind că gestul de anul trecut, când organizaţie judeţeană a Uniunii a semnat protocolul cu USL, gestul a fost considerat corect, astfel că - în consecinţă - pactul trebuie respectat.

"La semnarea protocolului cu toţii aţi salutat acest lucru, toată lumea era de acord. Astăzi faceţi discriminare, că numai ungurii ar trebui să se ţină de cuvânt. De ce credeţi că românii ar vrea ca reprezentanţii lor să nu se ţină de cuvânt?", a întrebat Kiss, retoric, după care a subliniat că Bolojan este izolat în decizia sa de a nu coopta UDMR şi în conducerea municipiului.

"Domnul primar susţine, şi este logic asta, că USL a câştigat la Oradea cu două treimi, dar după părerea mea greşeşte, că nu e bine pe timp de criză să iei toată responsabilitatea pe tine", a spus Kiss, sugerând - poate - că Bolojan va deconta ca primar dorinţa sa de a nu-şi asigura şi voturile viitorilor consilieri maghiari. "Cu domnul primar am discutat mult, şi ne-am înţeles că vom avea discuţii în cazul unor decizii, chiar dacă în executiv de la UDMR nu apare nimeni. Asta este, trebuie să mergem înainte", a adăugat Kiss, încheind: "Eu mulţumesc USL-ului că aşa gândeşte că şi atunci când nu are nevoie de aportul UDMR se ţine totuşi de cuvânt".

Jocuri la primării şi Parlament

Fără a da nici un fel de amănunte, Cornel Popa a precizat că înţelegerea de la nivelul Consiliului Judeţean va fi replicată la unele consilii locale şi primării, unde partidele din USL şi UDMR se vor susţine reciproc pentru a asigura alegerea unor viceprimari.

În ce priveşte constituirea CJ şi alegerea anunţată miercuri a unui vicepreşedinte de la UDMR şi a altuia de la PSD, aceasta se va întâmpla pe 30 iunie. Motivul? Până atunci, la fel ca toţi parlamentarii USL aleşi în funcţii de primari şi de preşedinţi de consilii judeţene, Popa trebuie să participe la votarea legilor iniţiate de actuala guvernare.