Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a anunţat luni, după reuniunea Comisiei de unificare a PNL, că acest partid urmează să treacă printr-o adevărată "schimbare la faţă".

Deocamdată, primele măsuri comunicate public se referă la promovarea primarului Oradiei, Ilie Bolojan, în funcţia de secretar general unic al partidului, la instalarea în fruntea organizaţiei municipale Bucureşti a prim-vicepreşedintelui Cătălin Predoiu şi la adoptarea unui set de zece reguli privind integritatea viitorilor candidaţi ai PNL. 

Prin consens

"S-a discutat unificarea Secretariatului General. În urma discuţiilor multiple pe care le-am avut cu dl Blaga, cu colegii noştri, am luat decizia de a face un pas înainte, iar pasul acesta înainte a însemnat ca Secretariatul General să devină o funcţie unică. Am făcut un vot în comisia politică şi propunerea noastră să ocupe această funcţie este colegul nostru dl Ilie Bolojan", a spus Gorghiu după şedinţa Comisiei de unificare a PNL care a avut loc luni.

"Este o decizie luată prin consens cu toţi aceşti oameni care sunt membri vechi ai PNL, importanţi şi de valoare. Este o decizie care arată că fiecare dintre noi, începând cu mine şi Vasile Blaga, am înţeles că altă cale decât aceea de a merge înainte nu avem şi de a ne supune rigorilor agendei publice", a spus Gorghiu.

Nu renunţă la Primărie

În ceea ce îl priveşte, Bolojan - care a mai fost şi vicepreşedinte al PNL la nivel naţional, demisionând însă în primăvara lui 2014 - a precizat că noua funcţie nu înseamnă că va renunţa la "responsabilitatea de primar", dar îşi va transfera o parte din atribuţii celor doi viceprimari, Mircea Mălan şi Huszar Istvan.

"Până la sfarşitul acestui an voi activa să spunem într-o formă provizorie, pentru că trebuie să fac ordine în raporturile dintre responsabilitatea mea de primar al municipiului Oradea şi cea de secretar general. Probabil că o parte din responsabiliăţi vor fi transferate către viceprimarii oraşului, iar după data de 1 ianuarie voi activa ca secretar general plin. Nu se pune problema unei demisii, voi ramâne în continuare primarul municipiului Oradea'', a adăugat Bolojan.

Decalog pentru "curăţenie"

Tot luni, conducerea PNL a stabilit şi zece reguli privind integritatea viitorilor candidaţi ai partidului, care vor fi propuse spre adoptare Consiliului Naţional al PNL ce se întruneşte vineri, 11 decembrie, şi apoi vor deveni parte integrantă a Statutului formaţiunii.

Astfel, viitorii candidaţi nu pot fi foşti membri ori colaboratori ai Securităţii ori ofiţeri acoperiţi sau să fi avut funcţii retribuite în conducerea PCR la orice nivel, nu pot fi traseişti (se admite o singură schimbare de partid), nu pot fi persoane care să fi angajat în instituţii publice rude sau afini de gradul I ori să fi avut afaceri cu instituţia pentru care candidează ori cu instituţii din subordinea acesteia.

De asemenea, nu vor putea candida din partea PNL persoane care să fie vinovate de falsuri în declaraţii, incompatibilitate şi conflict de interese, de atitudini discriminatorii (rasiste, şovine, xenofobe), care să aibă datorii la bugetele locale, să fie vinovate de acte de plagiat sau de acte de corupţie.