Funcţia UDMR bate dosarul DNA

Deşi este cercetată de către DNA în urma unui raport al Agenţiei Naţionale de Integritate care o acuză de conflict de interese - deoarece în anul 2006 a semnat contractul de închiriere a unui imobil din centrul Oradiei către Fundaţia Partium, din a cărei conducere făcea parte - fosta viceprimăriţă a Oradiei are cele mai mari şanse să devină ministru al Culturii şi vicepremier din partea UDMR în Guvernul Ponta 3.

Un anunţ oficial în acest sens l-a făcut joi, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, chiar liderul UDMR, Kelemen Hunor.

"Luni am avut o discuţie cu doamna senator Biro Rozalia şi i-am propus să accepte", a dezvăluit Kelemen care, după cum se ştie, se retrage din executiv atât pentru a candida de pe o poziţie credibilă la Preşedinţie, cât şi ca urmare a nemulţumirii sale că Ministerul Afacerilor Externe a intervenit într-un proces la Curtea Europeană de Justiţie de partea Comisiei Europene, care a refuzat adoptarea aşa-numitului Minority Safe Pack, o serie de reglementări pentru promovarea minorităţilor naţionale din statele UE.

Kelemen şi-a motivat dubla propunere, adoptată unanim în cadrul Consiliului Permanent al UDMR, prin poziţia pe care Rozalia Biro o ocupă în ierarhia formaţiunii, cea de preşedinte al Consiliului Reprezentanţilor Unionali. "Fiind cuplate cele două funcţii (n.r. - de ministru al Culturii şi de vicepremier), am căutat o soluţie care corespunde celor două funcţii care sunt cuplate, şi era firesc în condiţiile date să asume şi funcţia de vicepremier", a spus liderul UDMR.

Acesta a mai spus că, în acest fel, dă un mesaj "feminist", deoarece "România va avea în persoana doamnei Biro o femeie pentru prima oară în această funcţie de vicepremier".

Va aplica pactul UDMR-PSD

În ceea ce o priveşte, după anunţarea nominalizării sale, Rozalia Biro a mulţumit colegilor care au votat-o în unanimitate (fără contracandidat) şi s-a descris ca fiind, după zece ani lucraţi în sectorul privat şi alţi zece ani în poziţia de viceprimar al Oradiei (2002-2012) "un om obişnuit să ia decizii şi să coordoneze aplicarea lor".

La conducerea Ministerului Culturii, a afirmat Biro, intenţia sa este "să continui proiectele începute de domnul Kelemen Hunor", iar în cea a Guvernului, ca viceprermier, "voi lucra în primul şi în primul rând pentru a pune în practică acordul de guvernare încheiat între UDMR şi PSD", inclusiv "în privinţa drepturilor minorităţilor", dar şi "ca această guvernare să fie eficientă, astfel încât - cumj a spus domnul Junckers (n.r. - Jean Claude Junckers, preşedintele Comisiei Europene), fiecare cetăţean să simtă că instituţiile sunt pentru cetăţean şi nu invers".

Întrebată de jurnalişti cum crede că va fi rezolvat dosarul ce i-a fost întocmit de către DNA, Biro a răspuns că "totul va merge mai departe".