Echipa naţională de baschet masculin tineret a României a reuşit o frumoasă performanţă la Oradea, după ce sâmbătă seară s-a calificat în finala Campionatului European U20 – Divizia B şi, implicit, a obţinut promovarea în Divizia A.

Echipa tricoloră a învins, la Arena Antonio Alexe, Rusia, cu scorul de scor 87-79, în semifinalele competiţiei. Meciul, foarte disputat, a avut nevoie de o repriză de prelungiri pentru a determina învingătoarea.

Formaţia antrenată de Tudor Costescu a fost totuşi aproape în permanenţă la conducere, desprinzându-se la zece lungimi încă din primele minute de joc. Rusia a echilibrat disputa şi a trecut pentru prima dată în avantaj pe taela de marcaj în ultimele secunde ale reprizei, scor 46-45.

În repriza secundă, România a revenit din nou în avantaj la conducere. Tricolorii s-au desprins, pe fondul unei defensive ce a limitat echipa adversă la doar cinci puncte marcate în sfertul al III-lea.

Susţinuţi de peste o mie de spectatori, elevii lui Costescu au reuşit să se menţină în avantaj, dar s-au văzut egalaţi pe tabela de marcaj chiar la încheierea timpului regulamentar, cu o aruncare de trei puncte contestată de către defensiva României, dar care a refuzat varianta faultului chiar dacă avea avantaj de trei lungimi.

Runda suplimentară a fost controlată de tricolori. Ei au trecut la conducere în primul minut al secvenţei şi s-au menţinut în control până la final, în pofida descalificării lui Radu Vîrnă, respectiv a accidentării lui Nandor Kuti.

De menţionat că un aspect deosebit de important ce a cântărit decisiv este raportul punctelor marcate după recuperare ofensivă: 16-0. Raportul recuperărilor ofensive a fost de 15-5. Ambele pentru România.

După cum notează şi site-ul clubului CSM Oradea, România a terminat cu 68% la aruncările de două puncte şi a marcat 54 puncte din spaţiul de trei secunde. De asemenea, tricolorii au marcat mai multe puncte cu unitatea a 2-a decât adversarul (26-21).

Prinicipalul marcator al echipei României a fost în acest joc Emi Caţe, care a totalizat 19 puncte şi a avut şi 10 recuperări. El a fost urmat de Nando Kuti, care a adăugat 16 puncte şi a avut şi 5 recuperări, 3 pase decisive şi 3 intercepţii. De asemenea, Bogdan Popa a terminat cu 15 puncte şi 7 recuperări, jucătorul CSM-ului, Bobe Nicolescu a încheiat cu 12 puncte şi 9 recupeări, iar Radu Vîrnă a bifat 10 puncte. Au mai contribuit: Georges Darwiche - 7 puncte, Anton Diaconescu - 4 puncte şi 4 recuperări, Sebastian Ionescu - 3 puncte şi Tudor Gheorghe – un punct şi 3 pase decisive.

În replică, G. Motovilov a avut 20 puncte şi 6 pase decisive, iar T. Gerasimov a terminat cu 14 puncte, 7 pase decisive şi 5 recuperări, pentru Rusia.

Astfel, după această victorie, echipa României U20 masculin şi-a asigurat promovarea în primul eşalon baschetbalistic al Europei.

De menţionat însă că este cea de-a doua promovare succesivă bifată de o reprezentativă de baschet a României la Oradea. Prima a fost reuşită de naţionala U16 feminin (generaţia 2000) în luna august a anului trecut, prin clasarea pe locul al II-lea LA ediţia 2016 a Campionatului European destinat respectivei categorii.

Duminică, cu începere de la ora 20.30, la Arena Antonio Alexe, România va disputa finala Campionatului European U20 masculin Divizia B în compania învingătoarei dintre Croaţia şi Marea Britanie.