Şi-n acest an, echipa internaţională Peace Run, care străbate România în perioada 25 - 30 mai, va trece prin localităţi din judeţul Bihor. Evenimentul va avea loc duminică, 29 mai.

Numărând aproape 30 ani de existenţă, Peace Run este alergarea gen ştafetă cu torţe de cea mai mare anvergura din lume şi reprezintă cel mai cuprinzător şi mai îndelungat efort de mase pentru pace.

În acest an, traseul cuprinde 24.000 km şi va străbate 46 de ţări din Europa, punctul ţintă fiind capitala Italiei, Roma, pe data de 8 octombrie.

Acest eveniment sportiv a fost creat de un vizionar al păcii în anul 1957, iar de-a lungul timpului a fost susţinut de oameni politici gen Mihail Gorbaciov sau Nelson Mandela, dar şi de alte personalităţi, precum Maica Tereza şi Carl Lewis.

În total, 100 de ţări de pe toate continentele au fost parcurse până acum de această flacără, iar viteza cu care se deplasează este de 100 km pe zi, fiecare participant din echipa care duce flacără aleargă între 10 şi 30 km.

Duminică, echipa de alergare va intra cu flacăra venind dinspre Arad. Organizatorii vor organiza pe traseul de pe raza judeţului Bihor câte o scurtă festivitate de întâmpinare a echipei internaţionale în localităţile Avram Iancu, Ciumeghiu şi Salonta, cu elevii din localităţile respective sau tineri legitimaţi la diferite cluburi sau asociaţii sportive.

Până să ajungă în Bihor, în România, această echipa internaţională parcurge cu flacăra traseul: Calafat – Craiova – Drobeta Tr. Severin – Caransebeş – Lugoj – Timişoara – Arad. Ea va părăsi ţara noastră prin Vama Borş, luni dimineaţă.