Casa Tineretului DEMKI din Debreţin a găzduit pe 20 mai un meci dintre selecţionatele de şah a celor două oraşe înfrăţite Debrețin și Oradea. Organizatorii competiţiei au fost Clubul Prietenii Şahului din Debreţin și Asociaţia Judeţeană de Şah Bihor, cu sprijinul primăriilor celor două orașe. 

La deschiderea festivă au participat András Varga, reprezentantul consiliului local din Debreţin și vicepreşedintele Comisiei de tineret și sport, respectiv Gyula Zatykó, consilierul primarului din Oradea. În discursurile lor, ei au subliniat importanţa relaţiilor dintre oraşele înfrăţite şi rolul şahului, ca verigă în întărirea prieteniei. Ei au făcut şi prima mutare simbolică la prima masă a meciului. 

Miklós Száva, principalul organizator al întâlnirii, i-a salutat pe concurenţi şi şi-a exprimat bucuria că relaţiile continuă după meciul din octombrie de anul trecut de la Oradea.

Şah Oradea-debretin

Arbitrul internaţional Fleisz Ioan, iniţiatorul întâlnirii și conducătorul delegaţiei din Oradea, a subliniat din nou în discursul său că valoarea întâlnirii actuale nu rezidă în performanţa sportivă, ci în relaţiile umane stabilite, iar cooperarea dintre cele două oraşe înfrăţite, pornite de mai bine de 30 de ani, include și sportul.

Selecţionatele au fost formate din 12 concurenți, care au jucat şah rapid tur-retur. Echipa din Oradea, cu câteva rezerve, s-a prezentat mult mai bine faţă de meciul tur şi a reuşit să limiteze scorul final la 16-8 în faţa echipei gazdă, mult mai bine cotate, care s-a prezentat cu un maestru internaţional şi 4 maeştrii FIDE în echipă. 

Întâlnirea a fost caracterizată printr-o atmosferă prietenească pe tot parcursul ei. Punctele echipei din Oradea au fost realizate de Karácsony Zsolt - 1,5, Marius Paul - 1,5, maestrul FIDE Alexandru Stanciu - 1, Dan Carţiş - 1, Marinel Mihincau - 1, Darius Paul - 1, Ecsedi Sándor și Nicolae Toth - câte 0,5 puncte. 

După meciul pe echipe a avut loc o agreabilă competiţie de şah fulger dintre şahiştii celor două oraşe. Cei 24 de participanţi au jucat în sistem elveţian 7 runde pentru cupă şi premii. După mare luptă, a câştigat marele maestru la feminin, Nomin Erdene Davaademberel, cu 6 puncte, urmată de maestrul FIDE Barnabás Emődi, cu 5,5 puncte, și de câştigătorul de anul trecut, maestrul FIDE Gyula Meşter, toţi trei din Debreţin. Dintre orădeni cel mai bine s-a clasat maestrul FIDE Alexandru Stanciu, locul 5 cu 4,5 puncte, urmat de Karácsony Zsolt, locul 8 cu 4 puncte, iar pe locurile 12-13 au terminat Nicolae Toth și Dorel Deac, cu câte 3,5 puncte. Ultimul a obţinut premiul special de lucky looser.

În viitor şahiştii din cele două oraşe vor să mai participe la competiții comune.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!