Reprezentanţii organizaţiilor de mediu bihorene sunt împotriva extinderii locurilor de parcare din curtea blocurilor. "Nu suntem de acord cu extinderea locurilor de parcare pe spaţiul verde. Înţelegem că sunt necesare parcările, dar nu amenajate cu orice preţ. Dacă Primăria voia să facă o treabă bună, putea amenaja locuri de parcare cu dale înierbate, aşa avea şi locuri de parcare şi puţină verdeaţă", a declarat pentru BIHOREANUL, Mihai Togor, preşedintele Centrului Regional de Supraveghere Ecologică "Munţii Apuseni" (CRSE).

Togor a dat ca exemplu amenajarea celor 600 de locuri de parcare din strada Dragoş Vodă, aflată în curs de finalizare. "Acolo, Primăria nu a consultat pe nimeni, a făcut totul după capul ei şi s-a trezit acum că locuitorii zonei se opun", a spus ecologistul.

În judecată cu Primăria

loc parcare.jpgÎn semn de protest faţă de iniţiativa municipalităţii, avocata Silvia Bochiş, locatară a unuia dintre blocurile din strada Cerbului din zona Dragoş Vodă, a şi dat Primăria în judecată. Femeia a invocat faptul că lucrările încalcă normele Ministerului Sănătăţii care impun o distanţă minimă de 10 metri între geamurile locuinţelor şi locurile de parcare.

"Să pună borduri dacă vor, să pună covor de asfalt. Foarte bine! Dar să lase spaţiul verde aşa cum este. Nu avem aici niciun fel de centru comercial care să justifice construirea de astfel de drumuri în spatele blocului", a declarat avocata presei locale, într-o conferinţă de presă ţinută miercuri la faţa locului. Femeia şi-a amenajat în spatele blocului un loc de parcare (foto) înconjurat de verdeaţă şi este revoltată că angajaţii firmei Selina îl vor nivela pentru a lărgi parcarea.

"Puteau aştepta!"

Procesul deschis de Bochiş are un prim termen programat pentru data de 5 noiembrie. În ciuda acestui fapt, municipalitatea continuă lucrările în zonă, spre supărarea ecologiştilor. "Puteau să se oprească şi ei câteva zile pentru că procesul este peste câteva zile, nu peste şase luni", a spus Togor.

Liderul CRSE a mai spus că organizaţia va trece în revistă toate neregulile făcute la amenajarea de parcări, după care va decide strategia pe care o va urma în acţiunile de protejare a spaţiilor verzi.