Cinci biserici orădene ortodoxe, romano-catolice şi reformate vor fi reabilitate pe bani europeni. Trei asocieri de firme reprezentate de Euras SRL, Abed Nego şi Nymphaea Matcom şi-au depus marţi oferte la licitaţia pentru reabilitarea Bisericii cu Lună, cu filiile (sucursalele) Buna Vestire şi Sfântul Duh Mângâietorul, Bisericii Romano - Catolice din Cetatea Oradea şi Bisericii Reformate din Oraşul Nou.

Cele cinci lăcaşuri de cult vor intra în reparaţii generale care vor cuprinde de la restaurarea faţadelor şi a componentelor artistice până la înlocuirea vitraliilor, a tâmplăriilor de lemn degradate şi instalaţiile de încălzire şi iluminat.

Lucrările, estimate prin proiect la 4,5 milioane lei, vor trebui demarate în cel mai scurt timp pentru a putea fi finalizate până la 31 decembrie 2014 termenul limită a proiectului transfrontalier "Punţi crişene - Proiect de promovare a ecumenismului regional în Bihor şi Hajdu - Bihar".

Proiectul vizează reintroducerea în circuitul turistic a valorilor de patrimoniu ale Oradiei şi valorificarea lor din punct de vedere cultural.