Deputatul UDMR Szabo Odon a anunţat că primarii şi consilierii locali din mai multe comune bihorene i s-au plâns că au fost "minţiţi" de către reprezentanţi ai NIS Petrol, companie din grupul Gazprom, care le ceruseră acorduri pentru utilizarea domeniului public în vederea explorării-exploatării de petrol şi gaze naturale. Din acest motiv au fost adoptate Hotărâri de Consiliu Local care condiţionează acordarea acordurilor de garanţia Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale că această companie nu va extrage gaze de şist.

Plângeri din teritoriu

"Colegi primari şi consilieri locali din comunele de la nord de Oradea afectate de explorările NIS Petrol s-au consultat între ei şi cu noi, şi au adoptat în lunile august şi septembrie, Hotărâri de Consiliu Local privind explorarea-exploatarea gazelor de şist, solicitând un punct de vedere din partea ANRM, care să certifice oficial, în scris, că nu este vorba despre explorarea-exploatarea gazelor de şist, ci doar a hidrocarburilor convenţionale, de către NIS Petroleum. Este vorba despre Consiliile Locale din Borş, Biharia, Diosig, Cetariu, Sălard, Sâniob, Derna, Popeşti şi altele", a spus deputatul Szabo Odon într-o conferinţă de presă desfăşurată vineri.

El a afirmat că reprezentanţii UDMR din comunele menţionate i s-au plâns că au fost "minţiţi" de reprezentanţii NIS Petrol atunci când le-au solicitat acorduri pentru folosirea domeniului public. "Au mers reprezentanţi ai NIS la primarul din Borş şi i-a spus să le dea acordul pentru a folosi terenuri şi drumuri publice pentru explorare-exploatare a combustibililor convenţionali, spunând că le-a dat deja asemenea acord primarul din Cetariu. Primarului din Cetariu i-au cerut acordul şi i-au spus că le-a dat deja primarul din Borş. Şi-au închipuit probabil că aceşti oameni nu vorbesc între ei, dar s-au sunat şi au aflat că au fost minţiţi, pentru că nu a fost aşa", a mai spus deputatul UDMR.

"Este un proverb unguresc că încrederea vine în paşi de melc şi zboară în galop de cal. Noi nu mai avem încredere în reprezentanţii NIS Petrol. Cine ne garantează că, dacă aşa au procedat, nu va fi vorba doar despre exploararea şi exploatarea hidrocarburilor convenţionale?", a spus Szabo Odon.

Acorduri cu condiţii

Szabo a precizat că, din acest motiv, reprezentanţii comunităţilor locale au adoptat Hotărâri de Consiliu care condiţionează acordarea avizelor pentru utilizarea domeniului public de către NIS Petrol de punctul de vedere pe care îl va da ANRM.

"Noi nu spunem că ei sigur vor face exploatare de gaze de şist - chiar au şi spus reprezentanţii companiei, când au fost la Oradea, că vor doar combustibili convenţionali şi că nu au tehnologia pentru exploatarea gazelor de şist - dar încrederea noastră s-a dus", a mai precizat deputatul UDMR.

Fără gaze de şist

Compania NIS Petrol, deţinută de oameni de afaceri ruşi şi înregistrată în Serbia ca parte a grupului Gazprom, este, împreună cu compania canadiană East West Petroleum, deţinătoarea unui acord de explorare-dezvoltare-exploatare petrol şi gaze în perimetrul Tria din judeţul Bihor.

Contactată de BIHOREANUL, Oana Nisioi, purtătoarea de cuvânt a NIS Petrol, a declarat că reprezentanţii companiei îşi vor preciza o poziţie în cursul acestei zile. "Vom reveni în cursul zilei cu o poziţie", a spus reprezentanta NIS Petrol.

După cum ziarul nostru a mai scris, în 11 iulie, preşedintele NIS Petrol, Vladimir Smirnov, a declarat la Oradea că această companie nu va explora şi exploata în judeţul Bihor decât hidrocarburi convenţionale, negând că ar intenţiona şi exploatarea gazelor de şist.

"Nu ştiu de ce activităţile noastre sunt legate cu gazele de şist. Vreau să vă spun în mod definitiv şi irevocabil: nici n-am discutat această posibilitate cu Guvernul român, nici n-am planificat activităţile respective aici în România, nici nu putem să o facem, n-avem tehnologii şi niciodată n-am făcut-o, nici în Serbia, nici în Rusia. Niciun euro din investiţiile noastre nu este legat de gazele de şist", a spus atunci preşedintele NIS Petrol.

Citiţi pe această temă şi articolul "Vadim Smirnov, director general NIS Petrol România: "N-am venit aici cu prostii"