Hoţie, neglijenţă şi prostie. Aceasta ar fi concluzia auditorilor financiari ai Camerei de Conturi Bihor după verificările făcute la Primăria Pietroasa. 

Controlul încheiat luna trecută a scos la iveală că edilul comunei, Cornel Pîlea, nu se sinchiseşte să colecteze taxele şi impozitele, pentru a fi popular şi a primi voturi în continuare, dar în acelaşi timp risipeşte banii publici pe te miri ce: lucrări inventate pentru îndestularea unor firme de casă, atribuite fără contract şi plătite fără a fi fost vreodată recepţionate, investiţii executate pe jumătate, dar achitate integral, achiziţii dubioase de zeci de mii de litri de carburanţi, anvelope şi materiale de construcţii, decontate în mare parte cu facturi măsluite!

Încasări ioc

Misiunea auditorilor financiari ai Camerei de Conturi a fost să verifice situaţia financiară a Primăriei Pietroasa şi modul în care primarul Cornel Pîlea a gestionat bugetul local de la învestirea în funcţie, în vara anului 2012, până la sfârşitul anului trecut.

Prezentat săptămâna trecută Consiliului Local, raportul dezvăluie că edilul şi funcţionarii au omis constant să încaseze impozitele pe clădiri şi terenuri. Inspectorii au găsit mai multe construcţii finalizate şi nedeclarate în vederea impunerii, terenuri şi curţi pentru care nu s-a plătit impozit nici măcar un leu, plus proprietari de firme care n-au fost deranjaţi vreodată pentru a-şi achita taxele.

Vânător înrăit, nelipsit de la escapadele organizate de cele trei asociaţii de vânătoare care şi-au împărţit fondurile cinegetice din zonă, Pîlea nu a întrebat nici de datoriile de 64.033 lei pe care acestea trebuiau să le achite ca taxă pentru administrarea fondului cinegetic. De altfel, nici Ocolul Silvic Şoimi, administratorul pădurilor comunei, nu a achitat cei 40.000 lei pe care îi datorează ca taxă pe fondul forestier. Asta poate în contrapartidă cu lemnele pe care edilul le împarte cu generozitate amicilor şi a căror valoare, deşi trebuia să fie venit la bugetul local,  nu a fost nicăieri consemnată în contabilitatea Primăriei.

Cheltuieli cu sacul

În schimb, Pîlea s-a dovedit darnic cu firmele la care avea interes, plătindu-le chiar şi lucrări fictive ori materiale peste preţurile convenite, sumele fiind de ordinul zecilor de mii de lei. Una din cele mai flagrante ilegalităţi descoperite de Camera de Conturi vizează o combinaţie derulată cu firma Andalusia Impex SRL, care a facturat anul trecut servicii de "înlocuit tuburi lămpi stradale iluminat public" în valoare de 7300 lei, fără vreun contract ori notă comandă, însă avându-l ca "delegat" care a încasat banii tocmai pe... primarul Cornel Pîlea!

O altă firmă, Vutan Instalaţii SRL, unde lucrează şi cumnatul edilului, a primit anul trecut 5.950 lei pentru servicii similare de "reparaţii electrice iluminat comuna Pietroasa", plus 14.912 lei pentru "balustrade la două poduri şi realizarea unei porţi metalice pe role", ambele lucrări fiind făcute fără contract, notă comandă ori referat de necesitate, dar plătite prin... Poştă.

Inspectorii au găsit zeci de facturi pentru achiziţii de bunuri şi produse care nu se regăsesc nicăieri. Printre ele, şi patru anvelope Michelin, pe care deşi inspectorii au verificat toate vehiculele Primăriei, nu le-au găsit nicăieri. Au constatat, de asemenea, achiziţii dubioase de carburanţi, de aproape 100.000 lei, justificate cu facturi vechi chiar şi din 2005, bănuiala fiind că, de fapt, banii au fost băgaţi în buzunar de şeful instituţiei. Nu de alta, dar semnătura lui apare pe toate intrările şi ieşirile de combustibil, deşi nici măcar nu s-a deranjat să le întocmească regulamentar, aşa încât din acte reiese că unul din utilajele Primăriei a consumat 1.660 litri de motorină în 2012, deşi fusese cumpărat în ultima lună a anului.

Io plătesc!

În goana după popularitate, primarul a mers atât de departe încât a plătit din bugetul local serviciile prestate de diverse firme către localnici. E şi cazul salubrizării, pentru care valoarea taxei percepute populaţiei, de 2 lei/lună, nu acoperă nici jumătate din contravaloarea facturilor emise de operator administraţiei locale. Astfel, faţă de suma de 205.697 lei achitată de Primăria Pietroasa societăţii Edilul Beiuş, comuna a încasat de la oameni 71.412 lei, diferenţa de 134.285 lei fiind practic o pagubă în bugetul local.

În cazul serviciilor de apă-canal, situaţia e şi mai gravă. În timp ce Primăria a plătit anul trecut peste 40.000 lei pentru apa livrată populaţiei, analize şi desfundarea canalelor, nu a emis nicio factură localnicilor. "Din verificările efectuate s-a constatat că în anii 2012, 2013 şi 2014 nu au fost realizate venituri din astfel de prestări servicii", au notat inspectorii.

Păsuit

În total, prejudiciile constatate depăşesc 600.000 lei. Pentru a afla cum le justifică, BIHOREANUL a încercat să-l contacteze pe primar, dar Pîlea nu a răspuns nici la apeluri, nici la mesajele telefonice. De altfel, aşa a procedat şi miercurea trecută la şedinţa Consiliului Local. În momentul în care pe ordinea de zi a intrat discutarea raportului Camerei de Conturi, viteazul edil s-a luat şi a plecat pur şi simplu din şedinţă. "I s-a dat cuvântul să îşi exprime poziţia, dar nu a vrut. Un coleg, Dan Jude, l-a întrebat despre consumul mare de carburanţi, de peste 100.000 lei. A zis că-i o greşeală şi că o rezolvă el, apoi s-a ofuscat şi a plecat", a povestit BIHOREANULUI consilierul Alin Laza, fostul viceprimar al comunei.

De altfel, zice acesta, edilul refuză constant să dea seama cum gestionează banii publici. "I-am cerut anul trecut, de mai multe ori, să prezinte Consiliului Local contractele cu atribuire directă, dar nici până azi nu s-a conformat", spune Laza.

Oricum, odată cu raportul inspectorilor financiari, edilul a primit ordin să raporteze, până în toamnă, măsurile luate pentru recuperarea prejudiciilor. De nu, îl paşte un dosar penal de care cu siguranţă îi va fi mai greu să fugă...


TRADIŢIE LOCALĂ
Ăştia primari!

La Pietroasa problemele se ţin scai de edili. Predecesoarea actualului primar, Saveta Oşvat, o fostă pedelistă trecută şi ea la PSD, a fost trimisă în judecată pentru abuz în serviciu şi un prejudiciu de peste 30.000 euro în dauna bugetului local, pentru că în 2009 a cumpărat  un teren de 5.260 mp pentru construirea unei săli de sport care, însă, a fost ridicată în curtea şcolii, pe un teren public.

Potrivit procurorilor, Saveta Oşvat a cumpărat suprafaţa fără respectarea procedurilor de achiziţie, adică fără a numi o comisie de achiziţie, fără un raport de evaluare şi fără oferte de la alţi vânzători, dar la un preţ dublu, plătind 10 euro/mp, deşi terenurile se tranzacţionau în zonă la cel mult 5 euro/mp.