Artişti şi pasionaţi de frumos s-au întâlnit joi seară în sediul Muzeului Ţării Crişurilor pentru a marca o nouă ediţie, cea cu numărul şapte, a Expoziţiei naţionale de artă naivă din România. Manifestarea este parte a Festivalului Naţional de Artă Naivă, organizat de Asociaţia Artiştilor Naivi din România împreună cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor.
Vernisajul expoziţiei a avut loc în prezenţa reprezentanţilor instituţiilor partenere, ea adunând circa o sută de lucrări, majoritatea de pictură în ulei şi acrilic, dar şi grafică, sculptură şi, în premieră, tapiserii, toate reprezentative stilului "spontan" şi viu colorat al artei naive.
Cuvintele de deschidere ale vernisajului au fost rostite de directorul MŢC, Aurel Chiriac, apreciind rolul unor astfel de lucrări pentru artă în general. "Arta naivă a generat un fenomen artistic imporant la nivel european. Artiştii naivi se exprimă sincer, într-o simfonie de culori şi ne prezintă astfel viaţa cotidiană", a declarat acesta.
Preşedintele Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, Mircea Stroe, a adresat mulţumiri atât partenerilor Festivalului, cât şi artiştilor, mai cu seamă acelora care au făcut efortul de a se deplasa până în Oradea cu această ocazie. Acesta a arătat că o astfel de artă, "ca să fie legitimă, trebuie să fie expusă în muzee şi în galerii", astfel încât să impacteze.
La eveniment a participat şi criticul de artă Ruxandra Dreptu, expert al Ministerului Culturii, ea apreciind tehnica, stilul şi conţinutul lucrărilor. Fiecare pânză sau sculptură prezintă o scenă din natură sau din viaţa cotidiană, îndeosebi rurală şi este populată de personaje umane, animale sau fantastice. "Veţi găsi ţărani îmbrăcaţi în costume populare, lucru rar în satele de acum", a spus reprezentanta Ministerului.
Expoziţia cuprinde lucrări ale unor artişti naivi cunoscuţi la nivel naţional, precum Camelia Constantin, Nicolae Pătru, Genoveva Popa, Gheorghe Ciobanu, ale unora demult dispăruţi, precum Elisabeta Arhip, Maria Caciora-Taşnicu şi Viorel Cristea, precum şi ale debutantei Maria Ghercă.
Festivalul mai are în program lansarea a două volume de poezii ale pictoriţei Maria Lupu, precum şi workshop-uri. Expoziţia găzduită de Muzeul Ţării Crişurilor va rămâne la dispoziţia publicului vizitator timp de două săptămâni.