Fiul cunoscutului afacerist orădean Dorinel Edu, Viorel, a fost eliberat din arest, joi, de Curtea de Apel Oradea, pe o cauţiune de 150.000 lei.

Solicitarea a fost făcută iniţial la Tribunalul Bihor, unde a fost respinsă ca nefondată, motiv pentru care tânărul a atacat-o, prin recurs, iar procesul s-a reluat la Curtea de Apel Oradea, unde afaceristul a avut câştig de cauză.

Instanţa i-a stabilit, însă, o serie de restricţii. Astfel, Viorel Edu nu are dreptul să părăsească ţara decât în condiţiile şi limitele stabilite de instanţă, este obligat să se prezinte la organul de urmărire penală sau, după caz, la instanţa de judecată şi la poliţistul desemnat să-l supravegheze, ori de câte ori este chemat.

Afaceristul nu are dreptul să-şi schimbe locuinţa fără încuviinţarea instanţei, să deţină ori să poarte arme şi nici să se apropie ori să comunice direct şi indirect cu ceilalţi învinuiţi din dosarul în care e anchetat pentru evaziune fiscală, Claudiu Ţărău şi Ioan Cotoi, respectiv cu martorii audiaţi în cazul său. Decizia Curţii este definitivă.

Viorel Edu a fost arestat pe 15 noiembrie, pentru evaziune fiscală. Tânărul de 29 de ani e acuzat că, în perioada iunie 2011-iulie 2013, în calitate de administrator al firmei Prodora SRL, a înregistrat în evidenţele contabile cheltuieli aferente unor operaţiuni ce atestă achiziţii de prestări servicii nereale - chirie utilaje pentru construcţii, sau lucrări de săpături mecanice, zidărie, turnat beton, cofrat, armar, etc - de la societăţile Multiproiect Consult SRL, Abrucris Cons SRL, Pasante SRL, Fidelus SRL, Macnetic Con SRL, în valoare de peste 1,8 milioane lei.

Potrivit anchetei, Edu a plătit contravaloarea achiziţiilor sau serviciilor prin transfer bancar din conturile Prodora SRL în conturile celor cinci firme fantomă iar ulterior sumele au fost retrase de către administratorii societăţilor respective, în numerar, în baza unor documente justificative fictive şi restituite tot în numerar afaceristului, personal sau prin intermediari. Pentru retragerile de numerar efectuate de către reprezentanţii firmelor ,,fantomă", Viorel Edu i-a ,,recompensat" cu un procent din sumele retrase.

Prin manevrele frauduloase, afaceristul a păgubit şi bugetul de stat cu 676.435 lei, din care 282.860 lei reprezintă impozit pe profit şi 393.575 lei, TVA.

Potrivit poliţiştilor SIF, reprezentanţii firmelor "fantomă" au fost aleşi din rândul unor persoane tinere, de până în 23 de ani, cu condiţie socială precară, fără niciun fel de cunoştinţe în domeniul construcţiilor de şantier ori în domeniul administrării societăţilor sau contabilităţii.

Unul dintre ei, Claudiu Ţărău, administratorul firmei Magnetic Con SRL, a fost reţinut şi arestat pentru complicitate la evaziune fiscală, valoarea facturilor emise de firma sa către societatea lui Edu, Prodora SRL, ridicându-se la 355.502 lei.