Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bihor a ajuns să achite pentru concediile medicale ale angajaţilor sume cu aproape 50% mai mari în cele 22 de luni ale pandemiei de Covid 19 decât în perioada similară de dinaintea pandemiei. Sumele sunt uriaşe, a aflat BIHOREANUL de la directorul CJAS Bihor, Dorel Dulău.

"Contravaloarea concediilor medicale plătite în pandemie angajaţilor din Bihor a fost, până acum, cu 47% mai mare decât în perioada de dinaintea pandemiei", a declarat oficialul.

Concret, în perioada martie 2020, de când au fost înregistrate primele cazuri Covid în Bihor, şi până în luna decembrie a anului trecut, CAS Bihor a achitat concedii medicale în valoare de 178,341 milioane lei, sumă aferentă unui total de 344.563 certificate de concediu medical.

În perioada identică premergătoare pandemiei, între lunile martie 2018 – decembrie 2019, suma plătită de CAS Bihor a fost de 121,161 milioane lei, cu 57,18 milioane mai mică, pentru 308.910 certificate de concediu medical, deci cu 35.653 mai puţine decât în pandemie.

În intervalul martie 2020 - decembrie 2021, în judeţul Bihor s-au înregistrat 50.647 îmbolnăviri cu Covid, majoritatea la adulţi, care conform reglementărilor legale au intrat în izolare. La fel ca persoanele care au fost în contact cu cele infectate, şi care au fost plasate în carantină, toţi asiguraţii au avut dreptul la concedii medicale plătite.

Efortul bugetar pentru plata concediilor medicale în contextul pandemiei a fost semnalat recent de fostul premier Florin Cîţu, care a afirmat că bugetul României nu va putea susţine costurile concediilor medicale şi nici pe ale şomajului tehnic în urma infectărilor, iar în acelaşi timp să susţină şi compensarea facturilor la energie.

Într-o declaraţie în care a criticat neadoptarea certificatului verde în ciuda creşterii numărului de infectări în cel de-al cincilea val al pandemiei, Cîţu a afirmat: "Din punctul meu de vedere era nevoie (n.r. – de adoptarea certificatului). Înţeleg că nu reprezintă o problemă faptul că aveam 10.000 de persoane infectate zilnic. Pe mine mă interesează pentru că înseamnă concedii medicale, costuri suplimentare pentru companii şi stat. Dacă numărul creşte s-ar putea să avem companii care îşi opresc activitatea. (...) Toată lumea ignoră această problemă, reprezintă un cost foarte mare pentru economie". 

De menţionat că, pe lângă cheltuielile pentru plata concediilor medicale, CAS a decontat şi costurile de spitalizare a persoanelor care au necesitat internarea.

Potrivit conducerii Spitalului Municipal din Oradea, costurile de îngrijire au variat de la câteva sute de euro pentru pacienţii din secţiile obişnuite până la o medie de 10.000 euro pentru cei care au ajuns în secţiile ATI.