Aproximativ 20 de medici şi asistente medicale de la secţia de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Clinic Judeţean, au asistat sâmbătă dimineaţă, în prezenţa unor invitaţi din ţară şi din străinătate şi a unor oficiali locali, la un moment de restituire istorică pentru medicina din Oradea: dezvelirea, pe zidul Maternităţii, a efigiei comemorative a doctorului Alexandru Nemeş senior, întemeietorul obstetricii şi ginecologiei moderne din această parte a ţării.

Om de ştiinţă, intelectual şi patriot, Alexandru Nemeş a făcut parte, aşa cum a evocat iniţiatorul festivităţii, dr. Petru Chitulea, din generaţia de aur a medicinei româneşti, fiind trimis la Oradea de însuşi Iuliu Haţieganu, cel căruia Universitatea de Medicină şi Farmacie de la Cluj îi şi poartă numele.

Implicat în societate, militant activ pentru Marea Unire de la 1918, Alexandru Nemeş s-a stabilit la Oradea în 1920, activitatea sa ştiinţifică făcând ca Regele Ferdinand Întregitorul să-l decoreze cu Steaua României în rang de Cavaler şi cu distincţia Meritul Sanitar.

Doctorul Nemeş senior a înfiinţat la Oradea atât prima şcoală de moaşe, cât şi primul spital modern de obstetrică şi ginecologie, în vechiul spital evreiesc, fiind totodată autorul primei operaţii de cezariană reuşite făcute la noi şi a numeroase tehnici chirurgicale novatoare la vremea sa.

"Cinstirea tradiţiilor este o obligaţie de onoare inclusiv a medicilor, inclusă în Jurământul lui Hipocrat", a subliniat doctorul Petru Chitulea, cel care a avut iniţiativa realizării şi amplasării efigiei pe zidul Maternităţii, la rugămintea unuia dintre mentorii săi, doctorul George Filip, acum aproape nonagenar, care la rându-i a lucrat sub îndrumarea lui Alexandru Nemeş, până la moartea acestuia, în 1973.

Cinstea dezvelirii efigiei a fost de altfel cedată venerabilului medic, care a subliniat că "medicina, ca ştiinţă şi artă, se învaţă numai de la maeştrii, şi de aceea sper că tinerii de acum vor avea un model în activitatea lui Alexandru Nemeş senior, decanul spiritual al şcolii orădene de obstetrică şi ginecologie moderne".

Realizată în bronz de sculptorul Dumitru Paina, cel care a dat oraşului şi maiestuoasa statuie a Reginei Maria din Piaţa Ferdinand, efigia îl înfăţişează pe Alexandru Nemeş senior şi are un text explicativ, pentru ca trecătorii să afle cine a fost personalitatea astfel omagiată: "Doctor Alexandru Nemeş senior, 1891-1973, fondatorul obstetricii moderne în Oradea - 1920".

De precizat că încercarea de a cinsti în acest fel memoria dr. Nemeş datează de peste 10 ani, iniţial doctorii George Filip şi Petru Chitulea intenţionând ca numele acestuia să fie dat Maternităţii, înainte ca această unitate să fie înglobată ca secţie în cadrul Spitalului Judeţean.