În prezenţa câtorva dintre membrii Asociaţiei sportive de amatori Xterra din Oradea, a reprezentanţilor complexului comercial Lotus, companiilor Transolut şi Comau, precum şi a medicilor Ritli Ladislau şi Gabriela Miculschi, la Spitalul Municipal a avut loc, joi, predarea unei donaţii pentru Secţia de Pediatrie a acestei unităţi, constând în echipamente achiziţionate în urma unei acţiuni filantropice organizate anul trecut: maratonul de pedalat "24 de ore pentru un zâmbet".

Desfăşurată de la ora 17 a zilei de 20 decembrie până la aceeaşi oră a zilei următoare, acţiunea iniţiată de Asociaţia sportivă Xterra a constat în "alergarea" pe bicicleta de sală pentru a colecta donaţii care să fie folosite la achiziţia de infuzomate pentru cei mai mici dintre pacienţii Spitalului Municipal, copiii.

"Fiecare a alergat cât a putut, eu am alergat144 kilometri, un coleg, doctorul stomatolog Cârsteanu Dombi-Andras, a pedalat 1.000 de kilometri, dar nu performanţă ne-am propus să facem, ci să strângem cât mai multe fonduri pentru a le folosi pentru copiii bolnavi. Cel mai mult ne bucurăm că faţă de prima ediţie, din 2012, în decembrie 2013 au participat mult mai mulţi orădeni, care au venit să ne încurajeze, să lase 5 lei sau 10 lei în urnă, cât a putut fiecare", a povestit unul dintre voluntarii de la Xterra, Szokolszky Istvan.

"Este extraordinar că orădenii încep să se mobilizeze pentru o cauză bună", a adăugat el, precizând că dacă în 2012 s-au adunat în acest fel 12.900 lei, anul trecut în decembrie s-au strâns 20.700 lei. "Mulţumim şi companiilor care ne-au sponsorizat cu sume considerabile, Transolut şi Comau, precum şi Lotus, care a găzduit acţiunea noastră", a mai spus Szokolszky.

Potrivit explicaţiilor furnizate jurnaliştilor cu prilejul predării echipamentelor cumpărate din donaţii, infuzomatele sunt dispozitive care servesc la administrarea cu precizie şi constanţă a unor medicamente perfuzabile.

"Înainte de a avea aceste infuzomate, puneam în flacoane soluţii cu picătura. Număram picătură cu picătură soluţiile citostatice, antibiotice sau de alt tip pe care trebuia să le administrăm. Cu infuzomatele, totul este mai simplu şi mai precis, în sensul că se ataşează la flacoane, se setează cantitatea de soluţie ce trebuie perfuzată şi timpul de administrare. Alte avantaje, pe lângă precizie, sunt faptul că se economiseşte timp, aparatul sesizează eventualele bule de aer din soluţie ori ieşirea acului din vasul de sânge, astfel că nu se risipeşte soluţia care altfel s-ar scurge pe piele", a spus dr. Gabriela Miculschi.

Aceasta a precizat că de infuzomate vor beneficia toţi cei circa 50 de pacienţi ai Secţiei de Pediatrie, dar mai ales copiii cu afecţiuni oncologice sau alte boli cronice, care au nevoie de tratamente de lungă durată.