Un gazetar îmbătrânit în rele a consacrat o sintagmă înrădăcinată ca sifilisul în creierele tele-dependenţilor: "Binomul" SRI-DNA unelteşte pentru ca inocenţii politicieni şi înalţi funcţionari, afacerişti şi miniştri, magistraţi şi poliţişti, să ajungă după gratii fără altă vină decât că s-ar fi opus "Sistemului". O mistificare pe care s-a clădit o schizofrenică luptă anti anti-corupţie, unică în istoria omenirii. Cât de mare e minciuna putem observa, însă, nu belind ochii la TV, ci privind în jur, în apropiere. La noi în judeţ.

Cel mai recent dosar finalizat de DNA Oradea prin trimiterea în judecată a unui grup de poliţişti bihoreni - de la fostul şef judeţean, chestorul Liviu Popa, până la mărunţi agenţi din Pietroasa şi Cărpinet, şi în care sunt implicaţi şi un judecător al Tribunalului Bihor, Ovidiu Galea, şi un afacerist-politician-traseist, Ioan Mintaş, tustrei deveniţi "fraţi masoni" care se "acoperă" unii pe alţii - descrie cu precizie de anatomist o corupţie de jos în sus, cu origini, manifestări şi consecinţe de la cel mai mic la cel mai înalt nivel.

Dosarul a pornit de la găinăriile unor miliţieni comunali ce luau "taxe de protecţie" de la localnici care exploatează la negru piatră decorativă şi pentru construcţii. Subofiţerii se şpăguiau reciproc în natură, dar şi pe şefii de la Beiuş, atât prin troc, cât şi plătindu-le chefuri şi vacanţe. Aceştia s-au asociat întru corupţie pe cale ierarhică cu şeful Poliţiei judeţene, care e acuzat că a luat şpagă nu doar în nume personal, ci şi "pe instituţie", de la primarul Beiuşului, pe care trebuia, culmea, să-l ancheteze.

Mai departe, cum veţi vedea în serialul deschis acum de BIHOREANUL, Popa şi Domocoş l-au prins în horă şi pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Cornel Popa, cerându-i să-i ceară procurorului şef "îngroparea" dosarelor. Un adevărat lanţ al slăbiciunilor! Concomitent, la Oradea, acelaşi şef al Poliţiei, "mason acoperit", l-a ocrotit pe "fratele" Mintaş, tot mimând anchetarea, şi pe judecătorul Galea, chiar dacă acesta era suspect că ar fi luat şpagă pentru muşamalizarea unui omor.

Nu vi se pare spectaculos că de la mărunta piatră decorativă s-a ajuns - trecând prin buzunare de poliţişti, prin robe de judecător şi pe sub cravate de politicieni - până la omor? Ei, şi vi se pare că vina ar fi a "Binomului", cum ţipă corupţii? Că ticăloşii sunt agenţii SRI care au cules şi au pus informaţiile la dispoziţia DNA, atât cât li s-a permis (de anul trecut nemaiavând voie)? Sau, întregi la cap fiind, înţelegeţi că adevăratul "Sistem" e cel al corupţilor înnebuniţi că din funcţii înalte se prăbuşesc în celule sordide?

Pentru sănătatea noastră, a tuturor, salutar ar fi să recunoaştem că fenomenul corupţiei începe fix ca în zicală: "Cine fură azi un ou mâine va fura un bou". Şi că sintagma "corupţia ucide" nu e un slogan "Iohannist", "Sorosist" ori "Cioloşist", ci adevărul adevărat, gol şi urât.

Citiți pe aceeași temă articolul Frăţia penalilor: DNA dezvăluie cum chestorul Liviu Popa şi judecătorul Ovidiu Galea s-au făcut masoni şi îşi protejau "fraţii" în anchete şi procese