Cine slujeşte pe altar, de pe altar trăieşte - zic popii. Politicienii nu zic nimic, dar fac la fel, indiferent de nivelul, a la grande ori mărunt, la care practică cea mai veche meserie din lume.

Ales consilier local în Biharia în 2012, singurul reprezentant al românilor din comună, PPDD-istul Radu Maliţa a reuşit ca într-un singur an să-şi "securizeze" existenţa printr-un contract încheiat cu Primăria de către firma la care este acţionar şi administrator, pentru asigurarea serviciilor de pază. Dintr-o simplă iscălitură, consilierul trage lunar un profit suficient cât să trăiască liniştit, măcar pe perioada mandatului.

Mită electorală

Comună liniştită, cu oameni gospodari şi firme prospere, Biharia şi-a asigurat paza publică, până anul trecut, cu una din cele mai cunoscute societăţi de profil - West Grand Security (WGS). Cum, însă, aceasta a intrat în insolvenţă în martie 2013, Primăria a căutat o altă firmă specializată care să-i facă pe săteni să se simtă în siguranţă.

07_Alexandru_Almasan_bihoreanul.jpgN-a durat mult, căci după doar o lună, în 5 aprilie, a încheiat un alt contract, cu un SRL până atunci complet necunoscut: Human Job Security, din Oradea. Deloc întâmplător, e convins liderul opoziţiei locale, consilierul PPMT Almasan Alexandru (foto). "Human Job Security îl are ca acţionar şi administrator pe consilierul PPDD Radu Maliţa, iar convingerea mea e că acest contract este mită electorală. Domnul Maliţa votează tot ce propune doamna primar Nagy Gizela şi consilierii UDMR", acuză reprezentantul PPMT, indignat că nici conducerea Primăriei, şi nici colegul său PPDD-ist n-au ţinut cont de regimul incompatibilităţilor şi conflictelor de interese ale aleşilor locali. Or, cum să votezi contracte ale Primăriei şi concomitent să faci bani de pe urma lor? "I-am spus primăriţei că firma este a domnului consilier Maliţa, dar dânsa susţine că n-a ştiut nimic. Ori nu a ştiut, şi atunci este incompetentă, ori a ştiut, şi atunci este complice!", acuză PPMT-istul.

"Nebun la cap!"

07_Nagy_Gizela_bihoreanul.jpgPrimăriţa Nagy Gizela (foto) susţine însă că nu-i nici una, nici alta. "Human Job Security a fost aleasă de o comisie de achiziţie, printr-o selecţie de oferte, şi a avut cel mai mic preţ. Nici nu am ştiut că este a domnului consilier Maliţa, pentru că şi oferta de preţ, şi contractul au fost semnate de un consilier juridic al firmei, o cucoană tânără, Toma Maria. Nici nu-mi vine să cred că el este administratorul. E nebun la cap!", spune primăriţa, cu referire la PPDD-ist.

Contractul iniţial, încheiat în 5 aprilie 2013, prevedea paza celor două sate, Biharia şi Cauaceu, de către 6 agenţi, la un tarif de 1.760 lei/lună (TVA inclusă) pentru fiecare agent. Cu ceva mai mult peste serviciile WGS, plătită până atunci cu 1.300 lei/agent/lună, plus TVA, şi cu puţin sub preţul cerut de CoSePa, firma clasată pe locul al doilea la selecţia de oferte, care cerea 1.520 lei plus TVA.

Consilierul PPMT Almasan, totuşi, insistă. "Luna trecută, contractul încheiat în 2013 pe 12 luni a fost şi prelungit cu un an, şi suplimentat prin plata a încă doi agenţi, fără ca doamna primar să justifice motivul, căci n-a crescut între timp infracţionalitatea în comună". Rezultatul? Dacă anul trecut a încasat 126.720 lei, în 2014 firma consilierului PPDD primeşte 200.000 lei! "Agenţii sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, aşa că Maliţa rămâne în fiecare lună cu câte 500-700 lei pentru fiecare agent, adică 4.000-5.600 lei pe lună. Asta da, politică!", spune PPMT-istul, adăugând că îşi va reclama colegul din Consiliu la Agenţia Naţională de Integritate.

Pe cuvânt

Abordat de BIHOREANUL, Maliţa n-a avut chef de explicaţii, spunând că nu se consideră vinovat de nicio "combinaţie" cu Primăria comunei unde este consilier. "Acuma mă ocup tot cu securitatea, dar la altă firmă, Nadine Service, care asigură paza la halele Hanil din Cauaceu, cumpărate recent de o fabrică de mobilă", a susţinut PPDD-istul. "Din Human Job Security am ieşit încă din 2012", a mai spus el.

Baiul e că atât în actele Ministerului Administraţiei şi Internelor, pe lista firmelor specializate, Human Job Security apare ca fiind administrată tot de el, şi tot el a şi răspuns, de altfel, la telefonul indicat pe site-ul MAI. După cum, la fel, şi în Registrul Comerţului tot numele său apare atât ca proprietar al firmei, împreună cu doi cetăţeni ungari, cât şi ca administrator. "Poate că cei de la Registru operează cu întârziere modificarea în acte, dar eu de doi ani am depus o cerere prin care i-am anunţat că nu mai sunt în firmă", pretinde Maliţa.

Cine minte, până la urmă? Cum bărbatul a refuzat să prezinte actele, greu de crezut că nu tocmai el. Aşa că nu-i greu de ghicit nici că, mai devreme ori mai târziu, va îngroşa "lista neagră" în care ANI îi numără pe politicienii, mai mari sau mai mici, care prosperă de pe urma funcţiilor şi a demnităţilor publice...