Intrarea în noul an electoral agită spiritele în Consiliul Local. Reprezentanţii PSD au blocat, miercuri, exproprierea unei suprafeţe de teren de 15.300 metri pătraţi din strada Codrilor. Măsura, cerută de executivul local, era menită să elibereze terenul de trei imobile situate în vecinătatea liniei ferate pentru strămutarea axului drumului, astfel încât pe amplasamentul din faţa aquaparkului Nymphaea să fie amenajată o parcare care să îl deservească.

Propunerea a fost respinsă cu 16 voturi "pentru", faţă de minimum de 18 voturi cerut de lege, în condiţiile în care opt consilieri locali au lipsit de la şedinţă. Pe lista absenţilor a figurat inclusiv primarul Ilie Bolojan, plecat la Bucureşti.

Pe fondul absenteismului masiv, poziţia celor trei consilieri locali ai PSD care s-au abţinut de la vot au făcut diferenţa, iar proiectul de hotărâre a căzut. "Am auzit că sunt persoane care nu sunt de accord cu această expropriere", şi-a argumentat poziţia consilierul local Adelina Coste. Reprezentanta PSD a spus că opoziţia nu vrea să gireze proiecte de hotărâre care prevăd exproprieri împotriva voinţei proprietarilor de teren.

"PSD nu va vota"

În replică, directorul adjunct al Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Cristian Popescu, a arătat că opoziţia proprietarilor faţă de exproprierea imobilelor pe care le deţin era de aşteptat. "Exproprierea în sine înseamnă ceva forţat. Există proprietari care apreciază că proprietăţile lor valorează mai mult faţă de suma cu care au fost despăgubiţi de oraş şi se opun", a spus Popescu.

Directorul a arătat că suma vărsată de municipalitate în contul orădenilor expropriaţi este stabilită de evaluatori, iar proprietarii nemulţumiţi de cuantumul acesteia se pot adresa instanţei de judecată. În cazul în care au câştig de cauză, municipalitatea se va conforma fără discuţii.

Argumentele lui Popescu nu au reuşit să o convingă pe consilieră. "Grupul PSD nu va vota proiecte care presupun exproprieri fără acordul proprietarilor", a spus Coste.

"Împotrivă" pe linie

De altfel, după o lungă perioadă de acalmie, odată cu intrarea în anul electoral, consilierii locali ai PSD au devenit brusc activi. Opoziţia a votat "împotrivă" atât în cazul bugetului Electrocentrale, cât şi în cazul celui al OTL.

"Nu vom vota proiectele Electrocentrale câtă vreme nu a fost nici acum lămurită situaţia de incompatibilitate în care se află domnul Stănel Necula, care este atât administrator special la Electrocentrale cât şi director general la Termoficare", a argumentat Coste.

La rândul său, consilierul PSD Adrian Stângă a justificat votul "împotrivă" dat de pesedişti în cazul bugetului OTL invocând faptul că, în loc să facă profit pe spatele orădenilor, OTL ar trebui să cheltuiască banii pe subvenţionarea transportului în comun. "Vrem ca profitul OTL să fie trecut la subvenţie", a spus social democratul.

Prezent în sală, directorul OTL Csuzi Istvan a spus că societatea este obligată prin lege să declare profit. "Nu putem închide pe zero, pentru că asta ar însema să facem evaziune fiscală", a spus Csuzi.

Va scădea impozitul?

Interesaţi să puncteze electoral, pesediştii s-au oferit inclusiv să preia doleanţele orădenilor care deţin ca persoane fizice imobile nerezidenţiale şi s-au trezit, astfel, cu impozitele pe clădiri majorate şi de 20 de ori.

"PSD va veni cu o propunere de reducere a cotei de 1% la 0,2%", a promis Stângă în încheierea şedinţei de Consiliul Local, în urma intervenţiei unui orădean care a cerut scăderea respectivului impozit.

Promisiunea social-democratului vine la o săptămână după ce Nadia Haş, directorul economic al municipalităţii a promis, în cadrul dezbaterii bugetului local, că va analiza situaţia apărută şi va propune deliberativului orădean diminuarea procentului de 1%.