Echipele de intervenţie ale Electrocentrale au reuşit să remedieze joi, în jurul orei 14, avaria apărută marţi la prânz pe Magistrala 1, cea care alimentează cu agent termic mai bine de jumătate din oraş.

Spărtura apărută pe una dintre reţelele ce alimentează Punctul Termic 611 a lăsat fără încălzire şi apă caldă o mulţime de alte puncte termice din toată Oradea, începând din bulevardele Dacia şi Decebal până în zona centrală, cartierele Velenţa, Nufărul şi chiar două localităţi limitrofe - Sânmartin şi Băile Felix.

Reţea praf

Joi după-amiază, la trei zile de la apariţia defecţiunii, angajaţii CET au trecut la umplerea Magistralei 1 cu agent termic, iar începând cu ora 19 a fost reluată furnizarea căldurii.

Imobilele afectate au început să fie încălzite după miezul nopţii, iar orădenii au putut simţi diferenţa în cursul dimineţii de vineri. "Am rămas fără încălzire şi apă caldă de marţi până joi seară. Oamenii s-au încălzit cu calorifere electrice, cu reşouri, cum au putut...", a spus Virgil Ile, preşedintele Asociaţiei de Proprietari Dacia 38, una dintre cele afectate de avarie.

Incidentul a fost al treilea dintre cele care au lăsat asociaţia fără căldură în această iarnă. "Nu am ce să le reproşez oamenilor de la CET. Au lucrat zi şi noapte în frig şi în aburi. Problema este că reţeaua e foarte veche, este pur şi simplu ciuruită, şi trebuie înlocuită din Şoseaua Borşului până la Parcul Petofi. Altfel, iarna viitoare va fi şi mai rău", mai spune Ile.

Cu frigul în casă

Căderea sistemului de termoficare a silit orădenii să se descurce cum pot. "De miercuri nu avem căldură şi nici apă caldă, caloriferele au fost reci. Astăzi a venit apa caldă, dar caloriferele sunt abia dezmorţite. Eu am un calorifer electric pe ulei, că altfel am îngheţa de frig aici, mai ales că suntem şi cu un copil mic", a declarat proprietara unui apartament din zona străzii Flamarion.

La fel a păţit şi proprietarul unei locuinţe din zona Traian Lalescu. "Mi-am luat două zile libere ca să mă tratez de o răceală şi nu îmi vine să mă dau jos din pat, aşa e de frig. Mai bine mergeam la lucru, că acolo avem căldură. Stau de două zile cu caloriferul electric în priză şi parcă văd că la factură o să plătesc milioane de lei şi la Electrica, şi la CET, după ce am dârdâit în casă", a povestit un alt orădean.

Dacă în Rogerius furnizarea agentului termic a început joi seară, în Nufărul căldura a ajuns abia în cursul nopţii. "După trei zile în care am stat în frig, caloriferele au început să se dezmorţească azi-noapte pe la ora 2. Astăzi (n.r. - vineri), pe la prânz, a început să fie mai cald şi în apartamente", afirmă Gheorghe Sereş, preşedintele unei asociaţii din Nufărul.

Oradea dârdâie, Ioşia nu!

Culmea, avaria de pe Magistrala 1 a afectat, de fapt, toţi consumatorii CET-ului. "Noi nu suntem alimentaţi prin conducta pe care a apărut avaria, dar tot ne-a influenţat. Pentru că sistemul nu a mai putut face faţă, avem doar 20 de grade Celsius în casă. Să sperăm că în cursul zilei de astăzi se va mai încălzi", a spus Torok Zoltan, preşedintele Asociaţiei 114 din Rogerius.

La fel au păţit proprietari de apartamente din toată Oradea. "Chiar dacă nu s-a luat căldura de câteva zile este mai mult mai frig decât de obicei în locuinţe. Oamenii sunt cu atât mai nemulţumiţi cu cât gigacaloria s-a scumpit din nou", a povestit Alexandru Butiri, preşedintele asociaţiei Fagului.

Singurii orădeni care nu au fost afectaţi de îngheţ au fost cei care nu sunt alimentaţi prin Electrocentrale. Punctele termice din Ioşia Nord deservite până de curând de Transgex au avut căldură non stop. "Noi nu am îngheţat în apartamente pentru că nu suntem deserviţi de CET. Locuinţele noastre se încălzesc pe apă geotermală, iar CET-ul nu face decât să ne ia banii", a spus preşedintele Asociaţiei de Proprietari Salcâmul 7, Leontin Mateaş.

Întâi spărtură, apoi avarie...

Contactat de BIHOREANUL, Daniel Ţigan, directorul de termoficare al Electrocentrale a declarat că avaria a fost cauzată de starea deplorabilă şi vechimea reţelelor. "Totul a pornit de la o spărtură apărută marţi la reţeaua care alimentează Punctul Termic 611. Muncitorii au închis vana care alimentează punctul, au remediat avaria, iar în cursul serii, când am vrut să reluăm furnizarea agentului termic, am descoperit că vana a rămas blocată pe închis", a povestit Ţigan.

Pentru a putea înlocui vana defectă, echipele de intervenţie au golit toată Magistrala 1 şi au aşteptat răcirea apei opărite care circulă în conductă. Oprirea agentului termic a afectat toată Oradea. Jumătate din consumatori au rămas fără încălzire şi apă caldă, iar cealaltă jumătate s-a trezit cu caloriferele abia dezmorţite.

Căldura vine sâmbătă...

Deşi avaria a fost remediată încă de joi seară, orădenilor vor resimţi aceasta din plin doar în cursul zilei de sâmbătă. "În momentul de faţă alimentăm cu agent termic întreg oraşul, dar s-ar putea ca în unele zone caloriferele să nu fie fierbinţi până la echilibrarea sistemului şi revenirea la parametri normali, lucru care ar trebui să se întâmple cel târziu sâmbătă. Pentru a ajuta sistemul de încălzire, 20 de puncte termice din zona Velenţa nu au reluat deocamdată furnizarea apei calde", a spus Ţigan.

În cursul zilei de vineri Prefectura a anunţat printr-un comunicat de presă că, din cauza temperaturilor scăzute din sălile de clasă, vineri au fost întrerupte parţial cursurile la trei şcoli din oraş. La Şcoala cu clasele I-VIII "Szacsvay Imre", la Grupul Şcolar Teologic Romano-Catolic "Szent Laszlo" şi la Liceul Teologic Ortodox "Roman Ciorogariu" nu s-au ţinut toate orele de curs din cauza temperaturilor scăzute din sălile de clasă.