CET-ul îşi externalizează ceferiştii. La doar o lună după ce a căzut la vot, proiectul de hotărâre privind externalizarea serviciilor de manevră vagoane din incinta Electrocentrale a trecut prin Consiliul Local fără discuţii.

Conform hotărârii adoptate cu 18 voturi din partea reprezentanţilor USL, centrala urmează să dea în chirie 8,5 kilometri de linie ferată, remiza de locomotive, locomotivele, cabina de veghetori şi tunelul de dezgheţ.

Măsura are ca scop reducerea cheltuielilor Electrocentrale, drept pentru care compania care va prelua acest serviciu va trebui să îşi asume prin contract preluarea, în aceleaşi condiţii şi pentru minim şase luni, a celor 15 angajaţi ai CET care se ocupă în prezent de manevra vagoanelor de combustibil în incinta centralei.

Tanari inclusiv la chioşcurile de flori

Tot în şedinţa de joi consilierii locali au aprobat scoaterea la licitaţie a terenului aferent pentru mai multe chioşcuri de flori de pe raza municipiului. Numărul exact şi amplasamentul acestora vor fi reglementate ulterior printr-o dispoziţie a primarului Ilie Bolojan.

Municipalitatea a luat această devizie pentru îmbunătăţirea aspectului oraşului, întrucât, cu excepţia locaţiei de lângă Primărie, toate vânzările de flori în aer liber se desfăşoară la tarabe.

Potrivit hotărârii de Consiliu Local, atribuirea amplasamentelor se va face pe bază de licitaţie publică pornind de la un tarif minim de 2,2 lei pe metru pătrat pe zi. Câştigătorii licitaţiei se vor obliga să monteze pe amplasamentul câştigat chioşcuri de tip Tanari, de culoare verde. În schimbul investiţiei consistente, întreprinzătorul va încheia cu Primăria un contract de concesiune a terenului pentru 15 ani.

Municipalitatea a mai impus ca şi condiţii suplimentare obligativitatea amplasării chioşcului în 90 de zile de la câştigarea licitaţiei şi a păstrării activităţii de vânzare flori de-a lungul contractului. Comercinaţii vor mai trebui să se oblige că, în plus, vor vinde turiştilor suveniruri cu Oradea şi le vor oferi servicii de informare turistică.

Din locuinţă, birou!

Tot pentru îmbunătăţirea aspectului oraşului, Consiliul Local a hotărât transformarea imobilelor cu destinaţie de locuinţă pe care le deţine în centrul oraşului în spaţii cu altă destinaţie, respectiv birouri. Modificarea se va face doar după eliberarea locuinţei pe cale naturală prin mutarea sau decesul chiriaşului şi doar cu condiţia ca noul proprietar să se ocupe în cel mult doi ani de la achiziţonarea apartamentului de reabilitarea faţadei clădirii.

Primele spaţii care îşi vor schimba destinaţia din cea de locuinţă au şi fost stabilite în cadrul aceleiaşi şedinţe. Primăria va scoate la licitaţie trei apartamente din strada Vasile Alecsandri, o locuinţă din strada Şcoalelor şi una din strada Armatei Române.

Potrivit raportului anexat proiectului de hotărâre, spaţiile se găsesc într-o stare de degradare atât de accentuată încât nu pot fi închiriate ca locuinţă.