Electrocentrale Oradea se va transforma în operator regional. "În şedinţa de Consiliu Local de săptămâna viitoare se va discuta înfiinţarea unei asociaţii de dezvoltare intercomunitară în domeniul termoficării, astfel încât să existe baza legală pentru ca Electrocentrale să poată prelua societatea de termoficare din Sânmartin", a declarat primarul Ilie Bolojan.

CET va prelua serviciile de termoficare de la Societatea Comercială de Gospodărire Comunală şi Locativă Prestări Servicii SA Sânmartin (GCLPS) după modelul Aparegio, program în cadrul căruia Compania de Apă Oradea a preluat serviciul de apă şi canalizare din 21 de localităţi urmând să modernizeze şi să extindă reţelele pe bani europeni.

Consiliul Local Sânmartin şi-a dat deja avizul de principiu pentru delegarea serviciului de termoficare către Electrocentrale. "Consiliul Local a hotărât marţi să predea serviciul de termoficare către Electrocentrale, deşi reţelele vor rămâne în continuare ale Primăriei. Pentru noi este o economie. Ne dispare veriga intermediară care este distribuitorul nostru", a declarat primarul de Sânmartin, Lucian Popuş.

GCLPS deserveşte cu 15 angajaţi circa o mie de consumatori racordaţi la reţeaua de termoficare din Sânmartin şi Băile Felix. În prezent agentul termic furnizat de Electrocentrale este preluat de către firma din Sânmartin şi revândut consumatorilor în schimbul unui tarif de distribuţie.

Problema preluării GCLPS de către Electrocentrale a fost pusă pe tapet după ce prefectul Gavrilă Ghilea a cerut săptămâna trecută Consiliului Local Oradea să revină asupra unei hotărâri din luna septembrie prin care a stabilit la 261,69 lei preţul pe gigacalorie impus consumatorilor din Sânmartin. Instituţia Prefectului a argumentat că localnicii plătesc tariful de distribuţie de două ori, atât către Electrocentrale cât şi către GCLPS.