Invitații Filarmonicii Oradea, dirijorul Andrej Vesel și pianistul Ioan Dragoș Dimitriu, alături de orchestră, îi așteaptă pe iubitorii muzicii culte la un concert simfonic plin de eleganță, dar și pasiune.

Astfel, joi, de la ora 19, vor putea fi audiate lucrări de G. Verdi: Uvertura operei Nabucco, S. Rahmaninov: Rapsodie pe o temă de Paganini și, în primă audiție, W. Lutosławski: Concert pentru orchestră. 

„Timp de secole a fost genul de muzică ascultat la curțile nobiliare, iar moștenitorii coroanei, precum și majoritatea fetelor din familiile regale învățau să cânte la pian. Ascultată în saloane, la baluri, la evenimente importante ale nobililor, mereu muzica clasică a inspirat eleganță. Însă, pentru ca aceasta să se nască, a fost nevoie de muzicieni pasionați, compozitori, care să îi dea viață”, transmit organizatorii concertului.

Uvertura operei „Nabucco” va fi cea care va deschide concertul orădean. Este opera care l-a lansat și l-a făcut cunoscut pe Verdi. Subiectul este istoria evreilor atacați și exilați din țara lor natală de către Regele babilonian Nabucco. Muzica este caracterizată prin ritmuri energice, marșuri, dar și momente lirice în contrast, care invocă pacea.

Eleganța și pasiunea se vor îmbina și în „Rapsodia pe o temă de Paganini”. „Înainte de premieră, Rahmaninov se temea că nu va face față acestui moment muzical și a băut un pahar de «crème de menthe», pentru a-și calma emoțiile. Interpretarea lui a fost un real succes, ceea ce a dus la denumirea populară a lucrării «Variațiunea Crème de Menthe»”, precizează reprezentanții Filarmonicii.

Prezentat în primă audiție la Oradea, „Concertul pentru orchestră” de Witold Lutosławski, unul dintre cei mai importanți compozitori din secolul XX, va încheia programul de joi seara. Lucrarea este scrisă în trei părți și constituie încununarea stilului folcloristic abordat de compozitor. Premiera a avut loc la Varșovia, în 26 noiembrie 1954.

Ioan-Dragoș Dimitriu s-a născut la Brașov în anul 1991 și a început studiul pianului la vârsta de 6 ani. A urmat Universitatea de Muzică și Arte Dramatice din Viena, a obținut numeroase premii în calitate de solist sau membru în diferite ansambluri camerale. În ultimii ani, pianistul și-a propus să susțină artiștii din generația tânără, fondând agenția Aegeria Artists Management la Viena, precum și Transylvanian International Piano Competition la Brașov.

Tânărul dirijor Andrej Vesel s-a născut în capitala Croației, Zagreb, în anul 2015 a absolvit Academia de Muzică din Zagreb, a urmat cursurile Universității de Muzică din Viena și a participat la masterclass-uri susținute de personalități artistice. În anul 2017, Andrej Vesel a fondat o orchestră împreună cu pianistul Ioan-Dragoș Dimitriu, „Ton der Jugend Symphonieorchester Wien”, cu apariții regulate la Wiener Konzerthaus.

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!