Primărița municipiului Câmpulung Muscel, Elena Lasconi, este în mijlocul unui scandal după ce a mărturisit în emisiunea „Insider politic” de la Prima TV că a votat „da” la referendumul pentru familie, precizând că a făcut-o fiindcă este o credincioasă ortodoxă.

Fiica ei, membră a comunității LGBTQ+, a publicat pe Instagram un mesaj video în care, cu lacrimi în ochi, se declara șocată și își numea mama „homofobă”. Liderul USR, Cătălin Drulă, a anunțat duminică pe Facebook că Elena Lasconi nu va mai candida la europarlamentare. 

„Da” la referendum

În emisiunea „Insider politic” a lui Sebastian Zachmann, Elena Lasconi a dezvăluit că a participat la referendumul pentru familie din 2018 și a votat „da” pentru definirea căsătoriei, în Constituția României, ca fiind uniunea „între un bărbat și o femeie”.

„Eu sunt creştină, sunt ortodoxă şi consider că familia este formată dintr-o femeie şi un bărbat”, a răspuns Elena Lasconi.

Întrebată dacă acest răspuns va stârni critici în rândul votanţilor USR, primărița a răspuns: „Este treaba lor. Eu nu am nimic împotriva persoanelor de acelaşi sex, dar nu văd de ce aş milita pentru căsătoria dintre persoanele de acelaşi sex. Nu am nicio problemă cu relaţiile lor atât timp cât nu-i afectează pe cei din jur”.

„S-a dovedit a fi o homofobă”

Oana Lasconi, fiica Elenei Lasconi, a publicat pe Instagram un mesaj video spunând, cu lacrimi în ochi, că a aflat din presă că mama ei a votat „da” la referendumul pentru familia tradițională.

Tânăra s-a declarat „absolut dezgustată, dezamăgită și șocată”, fiind „un membru al acelei comunități (LGBTQ – n.red.)”. Ea a spus că n-o va mai susține „din niciun punct de vedere” pe mama ei. „Nu-mi vine să cred că persoana pe care am susținut-o în cariera ei politică s-a dovedit a fi o homofobă”, a mai afirmat Oana Lasconi.

De asemenea, dezvăluirea Elenei Lasconi a stârnit multe comentarii în mediul online. 

Scoasă de pe listă

În contextul acestei controverse, președintele USR, Cătălin Drulă, a transmis duminică, pe Facebook, că i-a cerut Elenei Lasconi să se retragă din campania pentru europarlamentare. Primărița deschidea lista partidului pentru aceste alegeri, fiind urmată pe listă de Dan Barna.

„Am certitudinea că Elena a înțeles că întreaga discuție publică din ultimele 24 de ore, împreună cu situația personală devenită publică, afectează campania și concentrarea USR pe lupta cu monstrul PSD-PNL”, a declarat acesta.

„Am avut o discuție cu Elena Lasconi și i-am cerut retragerea din campania pentru europarlamentare. Am decis convocarea Biroului Național al USR în această seară pentru formalizarea acestei decizii. Am certitudinea că Elena a înțeles că întreaga discuție publică din ultimele 24 de ore, împreună cu situația personală devenită publică, afectează campania și concentrarea USR pe lupta cu monstrul PSD-PNL. Elena va continua să muncească pentru câmpulungeni și va avea sprijin pentru a face performanță în administrație”, arată un mesaj publicat de Cătălin Drulă, pe Facebook.

Lasconi: „Am prieteni gay”

Primarul oraşului Cîmpulung Muscel afirmase anterior că este dispusă să se retragă de pe lista USR pentru europarlamentare, spunând că aşteaptă votul Biroului Naţional în acest sens, după reacţiile provocate de mărturisirea pe care a făcut-o în emisiunea „Insider politic”.

Duminică, ea a publicat un mesaj pe Facebook, spunând că a fost sinceră și că nu are nimic împotriva persoanelor gay.

„Îmi pare rău. Niciodată nu am avut nimic împotriva relațiilor dintre persoanele de același sex. Nu am nimic împotriva unui parteneriat făcut legal pentru a avea aceleași drepturi. Singura sensibilitate pentru mine ca persoană este asta: cuvântul căsătorie. De 51 de ani trăiesc într-o societate în care căsătoria este între o femeie și un bărbat. Educația și formarea pe care le-am primit m-au adus în punctul acesta pentru că iubesc oamenii și lupt pentru drepturile lor. Am prieteni gay pe care îi respect, îi admir și îi susțin. Ei știu asta. Lecția pe care trebuie să o învățăm în viața asta este iubirea. Mi se pare dureros să știi și să simți cu toată ființa ta că iubești oamenii și să constați că primești înapoi ură. Și pentru ce? Sunt pentru căsătoria dintre o femeie și un bărbat și pentru un parteneriat legal între persoane de același sex”, a scris ea. 

Elena Lasconi a adăugat că nu se „agață de funcții”. 

După anunțul lui Cătălin Drulă, privind retragerea Elenei Lasconi de pe lista USR pentru alegerile europarlamentare, fiica primăriței a avut o nouă reacție, declarându-se mulțumită.

„Sunt mulțumită să aflu că mama mea nu mai candidează la alegerile europarlamentare. Un homofob în minus în Parlamentul European este un câștig, indiferent de cost. Grija mea este în principal față de LGBTQ+ din România care suferă în fața ignoranței și urii”, a scris Oana Lasconi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!