Aşa cum a mai făcut-o necontenit în ultimii ani, UDMR Bihor promovează segregarea elevilor maghiari, chiar şi printre cei care deja au optat pentru şcoli mixte.

Cea mai nouă pretenţie a politicienilor este mutarea claselor de pedagogie în limbă maghiară de la Colegiul Naţional Iosif Vulcan, unde se pregătesc viitorii educatori şi învăţători, la Liceul Ady Endre. Rivalii politici de la PPMT acuză faptul că taman cei afectaţi de schimbare nu au fost consultaţi, de parcă tinerii n-ar avea nimic de spus despre viitorul lor...

Şcoală cu numele

Recurent, UDMR Bihor propune modificări în reţeaua şcolară şi, de fiecare dată, pretenţiile converg spre segregare. Asta deşi în Oradea, pe lângă 4 şcoli exclusiv ungureşti, mai sunt 6 şcoli cu secţii maghiare, la care se înscriu tocmai elevii care preferă o unitate de învăţământ mixtă, unde intră în contact cu conaţionalii români.

În 2018, BIHOREANUL a dezvăluit că, fără să anunţe public şi, mai ales, fără o consultare transparentă a celor vizaţi, UDMR a cerut Primăriei şi Inspectoratului Şcolar să înfiinţeze o nouă şcoală maghiară, prin preluarea secţiilor maghiare de la şcolile Dimitrie Cantemir, Nicolae Bălcescu, Lucreţia Suciu şi Ioan Slavici. Propunerea era cu atât mai controversată cu cât prevedea că elevii vor fi înmatriculaţi la noua şcoală, dar vor rămâne fizic în şcolile pe care le-au ales. Altfel spus, şcoala nouă se înfiinţa nu de dragul elevilor, ci mai degrabă pentru a asigura noi posturi de conducere şi administrative.

La acea vreme, propunerea a fost trimisă primarului Ilie Bolojan sub semnătura liderilor UDMR Bihor Cseke Attila şi Szabó Ödön, dar şi a liderilor cultelor religioase maghiare şi a Uniunii Cadrelor Didactice Maghiare din Bihor, un "satelit" al UDMR. După cum a dezvăluit BIHOREANUL, părinţii, elevii şi profesorii nu au fost de acord cu "reforma", aşa că şi Bolojan a spus pas.

"În circuit închis"

Documentul de atunci mai avea un punct, respins şi el: mutarea claselor de pedagogie în limba maghiară de la Colegiul Naţional Iosif Vulcan (fostul Liceu Pedagogic) la Liceul Teoretic Ady Endre, o şcoală în care singura limbă de predare este maghiara.

Argumentul UDMR? Viitoarele cadre didactice maghiare ar trebui pregătite "în circuit închis", adică, în traducere liberă, într-o şcoală controlată exclusiv de politicienii maghiari, nu într-una românească.

BIHOREANUL a aflat că această pretenţie a fost readusă în actualitate de UDMR. Pe 18 ianuarie 2022, o adresă semnată de aceiaşi iniţiatori a fost trimisă Inspectoratului Şcolar, cu solicitarea ca din toamnă secţia pedagogică să se mute, cu tot cu elevii care acum sunt în clasele IX-XI.

Fără explicaţii

Documentul nu lămureşte dacă mutarea a fost cerută de profesorii, părinţii şi elevii de la cele două şcoli, dacă aceştia au fost consultaţi sau de ce ar fi mai bine pregătiţi viitorii dascăli maghiari la Liceul Ady Endre. De asemenea, nu explică de ce segregarea ar fi benefică elevilor care deja au ales o şcoală mixtă. În schimb, iniţiatorii invocă principiul echităţii şi accesului la educaţie, dreptul la exprimarea identităţilor etnice, de parcă la Iosif Vulcan tinerii de etnie maghiară nu ar avea parte de aceste drepturi.

"Programul Guvernului României, care ţinteşte construirea de creşe în următorii ani, atrage după sine necesitatea formării de cadre didactice calificate în domeniul educator-puericultor, specializare autorizată să funcţioneze provizoriu în limba maghiară la Liceul Teoretic Ady Endre", se mai arată în adresă.

Acest paragraf "trădează", de fapt, adevăratul motiv al solicitării: liceul maghiar a primit recent acreditarea pentru două clase pedagogice, dar are nevoie să şi atragă elevi. Şi ce metodă mai eficientă să umple clasele, dacă nu să-i "relocheze" cu forţa pe cei ai altor şcoli?

Argumentele UDMR

inspectorului şcolar general adjunct Kéry Hajnal Contactat de BIHOREANUL, deputatul Szabó Ödön a refuzat să ofere explicaţii, pretextând că este ocupat cu alte proiecte, pasând sarcina inspectorului şcolar general adjunct Kéry Hajnal (foto). Potrivit acesteia, mutarea claselor ar fi necesară pentru că tot mai puţini elevi optează pentru Colegiul Iosif Vulcan, iar la Liceul Ady Endre, existând şi internat, ar putea fi atraşi spre pedagogie şi elevi din afara Oradiei.

Întrebată cum se va îmbunătăţi, concret, pregătirea elevilor, inspectoarea a argumentat că, la Ady Endre, profesorii vor avea catedre complete şi nu vor trebui să alerge între mai multe şcoli pentru a-şi asigura norma, ceea ce le va face şi actul didactic mai calitativ. De parcă priceperea unui profesor diferă în funcţie de numărul de şcoli la care predă...

Cât despre consultarea părinţilor, elevilor şi profesorilor, Kéry a spus că asta s-ar fi făcut în 2019, când s-a elaborat o strategie educativă pentru clasele maghiare din Bihor. Numai că părinţii şi elevii de atunci nu sunt aceiaşi cu cei de azi, care vor fi afectaţi direct de mutare...

PPMT iese la luptă

Profesorii se feresc să vorbească despre această propunere, ca să nu atragă răzbunarea politicienilor. Sursele BIHOREANULUI spun, însă, că ideea ar putea fi agreată de Colegiul Iosif Vulcan, dacă şcoala ar primi în schimb o clasă de română în plus, din motive pragmatice. "Elevii maghiari trag în jos media şcolii la Bacalaureat, aşa că profesorii români nu s-ar opune", spune un dascăl.

Orbán Mihály, membru PPMT şi reprezentant al Primăriei Oradea în Consiliul de Administraţie al Colegiului Iosif VulcanÎn schimb, demersul UDMR e criticat vehement de adversarii politici din PPMT. "Dorinţa nu este a comunităţii, ci este o găselniţă a domnului Szabó, pentru că şi-au dat seama că nu vor avea suficienţi copii la Ady. Dar nimeni nu i-a consultat pe părinţi sau profesori", afirmă Orbán Mihály (foto), membru PPMT şi reprezentant al Primăriei în Consiliul de Administraţie al Colegiului Iosif Vulcan.

"Este aberant să desfiinţezi secţia maghiară dintr-o şcoală românească unde copiii învaţă mai bine şi limba română. Şi eu am învăţat, la Tinca, într-o şcoală cu români şi ţigani împreună, iar când am venit la Oradea am ştiut să vorbesc bine şi româneşte", susţine Orbán.

PPMT a iniţiat şi o petiţie online "pentru salvarea secţiei maghiare a Liceului Pedagogic", care a atras într-o săptămână aproape 700 de semnături. Acestea sunt contestate, în schimb, de Kéry, care spune că textul petiţiei nu lămureşte că aceste clase nu dispar, ci doar se mută.

Mingea, la Bucureşti

Șeful IȘJ Bihor, Horea Abrudan Oricât de cinic pare, dacă e mai bine pentru elevi să înveţe într-o şcoală mixtă sau exclusiv maghiară se va decide... la Bucureşti. "Am transmis solicitarea către Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar, singura instituţie care poate aproba această modificare în reţeaua şcolară", spune inspectorul şcolar general Horea Abrudan (foto).

Şeful IŞJ Bihor refuză să se pronunţe dacă măsura ar fi bună sau rea. În schimb, precizează că în situaţii similare, deznodământul n-a fost cel scontat. "Îmi aduc aminte cum, în urmă cu 6 ani, când s-au mutat clasele maghiare de la colegiile Traian Vuia şi Mihai Viteazul la liceele Szent László şi Lorántffy Zsuzsanna, mulţi elevi maghiari s-au transferat în clasele româneşti şi mulţi profesori maghiari căutau disperaţi ore cu care să-şi completeze catedrele, ca să nu plece", spune Abrudan.

Altfel spus, s-a întâmplat taman pe dos faţă de cum sperau politicienii UDMR...


CADOU CU DEDICAŢIE
Segregaţi fără voie

Un alt plan recent de segregare a elevilor maghiari a fost orchestrat anul trecut la Şcoala Nicolae Bălcescu. Profitând că Primăria Oradea era nemulţumită de chiria mare plătită Comunităţii Evreieşti pentru o clădire din strada Mihail Kogălniceanu unde funcţionau clasele primare ale şcolii, Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului a cumpărat şi a pus gratuit la dispoziţia municipalităţii un imobil din apropiere, pe strada Cuza Vodă, cu o singură condiţie: acolo să înveţe doar clase maghiare.

Primarul Florin Birta a acceptat târgul, iar elevii s-au şi mutat. Unii părinţi maghiari au vociferat, pe motiv că şi-au înscris copiii într-o şcoală mixtă tocmai ca să stea şi în preajma elevilor români. Fără succes, însă: reprezentanţii lor din UDMR îi vor izolaţi...