Aleșii bihorenilor au aprobat în unanimitate, marți, propunerea conducerii CJ Bihor de a depune un proiect ce vizează achiziționarea de microbuze școlare electrice cu fonduri europene nerambursabile prin PNRR.

Proiectul, care vizează „Îmbunătățirea condițiilor de transport pentru elevii din județul Bihor”, va putea fi depus după ce, recent, a fost aprobat Ghidul Solicitantului privind finanțarea achizițiilor de microbuze pentru elevi în cadrul Componentei 15 Educație, Investiții I10 Dezvoltarea rețelei de școli verzi și achiziția de microbuze verzi din cadrul PNRR.

Potrivit proiectului hotărârii adoptate de consilierii județeni, valoarea eligibilă a acestuia este de 30,172 milioane lei (fără TVA), iar prin PNRR „se oferă posibilitatea ca unitățile de învățământ preuniversitar publice din fiecare județ să fie dotate cu microbuze electrice prin accesarea unei finanțări de maximum 6,097 milioane euro.

În prezent, mai precizează proiectul, vechimea medie a microbuzelor școlare folosite de unitățile de învățământ din Bihor este de peste 7 ani.

Prețul unui microbuz electric cu 10+1 locuri poate ajunge și la 1,5 milioane lei, însă, potrivit explicațiilor unor funcționari ai CJ Bihor din aparatul tehnic, administrația județeană intenționează să achiziționeze microbuze mai mici, de 8+1 locuri, deoarece numeroase comune nu au nevoie de microbuze mai mari. În acest fel, se speră ca în urma licitațiilor să poată fi achiziționate mai multe zeci de microbuze electrice.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!