În prezenţa Prea Sfinţitului Virgil Bercea, vicarului episcopal greco-catolic Florian Gui, primarului Ilie Bolojan, prefectului Claudiu Pop şi inspectorului şcolar Nicolae Avram, duminică după-amiază au fost deschise, cu participarea a peste 500 de copii, părinţi, bunici, mătuşi şi unchi ai acestora, cursurile şcolii Don Orione, care funcţionează în regim public, dar cu susţinerea Bisericii Greco-Catolice, având deviza "Să facem binele mereu, binele tuturora, rău niciodată, nimănui!".

Intonarea Imnului de Stat al României, într-o linişte perfectă, a fost primul moment al festivităţii, după care episcopul greco-catolic a adresat cele dintâi cuvinte asistenţei, binecuvântând copiii şi îndemnându-i să nu uite niciodată că aparţin "Patriei, Neamului şi lui Dumnezeu". "Oriunde v-aţi afla, să fiţi mândri de aceasta!", a spus Prea Sfinţitul Bercea.

"Vreau să felicit Episcopia Greco-Catolică a Oradiei, Parohia aceasta în jurul căreia s-a dezvoltat şcoala Don Orione, că de 19 ani aţi reuşit să ridicaţi în acest cartier al Oradiei un aşezământ unde se face educaţie bună copiilor noştri!", a arătat şi primarul Ilie Bolojan, prezentat de gazde ca "un susţinător necondiţionat şi deja vechi al şcolii şi parohiei noastre".

Managerul Liceului Don Orione, Petru Miheller, a amintit apoi tuturor celor de faţă prin ce se deosebeşte această şcoală de altele: "Noi dorim să formăm nu doar intelectul, ci şi caracterul copiilor".

Cel mai aplaudat vorbitor a fost, însă, părintele Mihai Fechetă, unul dintre cei doi călugări care, încă de la sosirea lor în Oradea, cu mulţi ani în urmă, slujesc nu doar la biserica din apropiere, ci de dimineaţă şi până seara şi la şcoala Don Orione. Acesta a început prin a citi rugăciunea lui Iuliu Maniu, cea pe care, de altfel, mulţi copii de la această şcoală o spun de 14 ani încoace, când merg în pelerinaj, pe jos, cale de peste 100 de kilometri, de la Bădăciun, locul naşterii fruntaşului ţărănist, până la Sighet, închisoarea unde şi-a găsit sfârşitul nu doar acesta, ci şi o mulţime de fruntaşi ai Bisericii Greco-Catolice, demnitari şi intelectuali de seamă ai României.

Rugându-l pe Dumnezeu pentru sănătate, rezistenţă morală şi fizică, pentru alungarea lenei, pentru bunătate şi întărirea voinţei, părintele Mihai Fechetă a amintit copiilor, dar şi părinţilor şi profesorilor, că "a educa înseamnă a avea răbdare, a educa înseamnă a avea credinţă, a educa înseamnă a emancipa, a-ţi deschide sufletul, a deschide celuilalt sufletul şi mintea, a te ruga, a descoperi şi, nu în ultimul rând, a fi de partea copilului", întrucât, după cum sunt educaţi, aşa cum spunea şi Sfântul Orione, copiii "vor fi soarele sau furtuna zilei de mâine".

Părintele Fechetă a amintit şi cuvintele Papei Francisc, care s-a adresat recent tinerilor în Brazilia, stăruind că "tinerii sunt fereastra prin care intră în lume viitorul" şi că "dacă nu vom avea grijă de copii, nici viitorul nu va avea grijă de noi". "Să ne dăruim unii altora, în primul rând copiilor!", a încheiat părintele Mihai Fechetă, unul dintre cei mai îndrăgiţi profesori de la Don Orione.

În final, directorul şcolii, Alexandru Stoica, i-a prezentat pe toţi pedagogii - educatoare, învăţătoare şi profesori, iar copiii şi părinţii au fost însoţiţi de aceştia spre sălile de clasă de unde, luni, de la ora 8.30, vor începe cu adevărat noul an şcolar. Să aibă cu toţii spor şi drag de carte!