"Trăieşte sănătos. Mănâncă inteligent", un proiect inedit, menit să educe o generaţie de consumatori conştientă de drepturile sale, s-a derulat săptămâna trecută la Colegiul Economic Partenie Cosma la iniţiativa profesorului economist Georgeta Iorga.

"Proiectul educativ realizat de noi a fost lansat cu ocazia Zilei internaţionale a alimentaţiei, pe 16 octombrie, cu scopul de a promova un comportament alimentar sănătos, adecvat sănătăţii fizice şi psihice a elevilor. Copiii vor părăsi băncile şcolii şi vor trebui să se descurce singuri, să-şi cumpere bunurile, inclusiv alimentele. Este necesar să ştie criteriile de selectare ale produselor, să-şi cunoască drepturile de cumpărător", a explicat profesoara.

Proiectul a fost realizat de elevii clasei a X-a J sub coordonarea profesorului economist Georgeta Iorga şi sub îndrumarea celor doi directori ai şcolii, Ioan Ciorba şi Răzvan Vonea, a dirigintei clasei, Daniela Ghiuro, a profesorilor Mihaela Moca, Alice Scarlat, Marioara Vaşadi şi ai maistrului instructor Elena Mihele. Elevii au organizat o masă de comunicări unde şi-au prezentat referate despre importanţa alimentaţiei sănătoase, iar în final o inedită expoziţie culinară cu mâncăruri preparate ori achiziţionate chiar de ei, împreună cu părinţii, la care au folosit ingrediente cât mai sănătoase.

"Copiii au fost foarte emoţionaţi şi s-au străduit foarte mult. La expoziţia culinară au realizat aperitive, fripturi, preparate şi semiprepareate, salate, supe, ciorbe, deserturi, prăjituri, torturi, fructe, sucuri, aranjate şi ornate extrem de frumos. S-au îmbrăcat în ospătari şi şi-au prezentat platourile ca adevăraţii profesionişti", a mai spus profesoara, care speră ca acţiunea să devină o tradiţie.

"Acest tip de acţiune reprezintă o oportunitate de învăţare. Încurajează iniţiativa şi creativitatea elevilor care participă cu mintea, inima şi mâinile în realizarea ei şi îi face conştienţi faţă de problemele de sănătate şi de datoria lor de a deveni activi, implicaţi şi responsabili", a mai arătat Iorga.