Circa 300 de orădeni, consilieri locali şi judeţeni, directori de regii locale sau din Primărie, elevi orădeni, cadre militare în rezervă şi oficialităţi au participat marţi în sala mare a clădirii municipalităţii la şedinţa festivă a Consiliului Local ţinută în cinstea zilei oraşului.

Festivităţile au fost deschise de discursul primarului Ilie Bolojan care a punctat cele două evenimente majore care au avut loc de-a lungul timpului pe 12 octombrie la Oradea, astfel încât această dată să fie desemnată ziua oraşului: 12 octombrie 1918, ziua în care în casa doctorului Aurel Lazăr s-a semnat Declaraţia de Independenţă a Românilor din Transilvania, document citit pe 1 decembrie la Adunarea de la Alba Iulia şi 12 octombrie 1944, ziua în care oraşul de pe Crişul Repede a fost eliberat de armata română de sub ocupaţia trupelor hortyste şi hitleriste.

"Când evocăm cele două evenimente ne amintim de oameni politici care au luat decizii importante pentru acele vremuri şi pentru reîntregirea neamului", a spus primarul Ilie Bolojan. Primarul a făcut cu această ocazie o comparaţie, nu foarte măgulitoare, între oamenii politici ai vremii şi cei ai zilelor noastre. "Cei care sărbătoresc astăzi pot să înveţe din istorie curajul de a lua decizii corecte pentru comunitatea ta, gândiţi-vă ce curaj au avut cei care au semnat declaraţia din 1918, ce curaj a avut primarul Rimler Karoly care a reamenajat zona centrală a oraşului... Cred că astăzi acel curaj lipseşte multora dintre cei care sunt angajaţii statului", a spus Bolojan.

Cu ocazia şedinţei festive au mai vorbit muzeograful Cornelia Românaşu şi conferenţiarul universitar Gabriel Moisa, evocând cele două date de 12 octombrie din 1918 şi 1944.

În încheierea şedinţei primarul Ilie Bolojan şi cei doi viceprimari au decernat premii şi diplome celor 40 de elevi olimpici de la un număr de 14 unităţi şcolare orădene, care au înregistrat performanţe în anul şcolar 2009 - 2010, după care participanţii la eveniment au fost invitaţi la o cupă de şampanie.