Elevii Liceului German Friedrich Schiller din Oradea au făcut o cursă eco distractivă pe Crişul Repede, miercuri, la final de an şcolar.

Alături de doi dintre profesorii lor, aceștia au navigat din centrul oraşului până la Podul Carol I din zona Sovata, pe mai multe ambarcaţiuni pe care tot ei le-au făcut, din PET-uri. Elevii au avut 30 de saci, în care s-au aflat peste 1.500 de flacoane.

"Aceasta este cea de-a noua ediţie a proiectului intitulat de noi «Duşi cu pluta». Anii trecuţi am avut doar două plute, una cu elevi şi una cu profesorii coordonatori, dar acum am vrut să schimbăm şi să organizăm o cursă. Am făcut mai multe plute mai mici şi ne-am organizat pe echipe de câte doi, cu excepţia unui băiat, care va merge singur", a explicat, pentru BIHOREANUL, profesorul de sport Ciprian Sîrca, iniţiatorul ineditei acţiuni, care a participat alături de profesoara Cristina Abodi.

Prin această acţiune, liceenii vor să atragă atenţia asupra necesităţii colectării separate a deşeurilor, ca unică modalitate prin care plasticul poate fi refolosit.

De altfel, flacoanele au fost strânse de toţi elevii din şcoală.

"Ne vedem la finish"

"Luăm parte la această activitate deoarece vrem să încurajăm reciclarea şi să ne distrăm. Eu şi prietena mea vom fi singurul echipaj feminin. Când o să ajungem la destinaţie, care e la podul de lângă Arena Antonio Alexe, vom sări în apă ca să ne răcorim", a spus Catinca Bogdan, una dintre elevele care au navigat pe Criş.

"Vrem să dăm o importanţă mai mare colectării selective, să promovăm şcoala şi activităţile recreative în aer liber pentru că locuim într-un oraş atât de frumos", a spus Ianis Paşcalău, elev în aceeaşi clasă.

Adolescenţii au pornit apoi în aventură fără frică, purtând veste de salvare. "Ne vedem la finish!", a strigat unul dintre ei.

Elevii au fost încurajaţi de pe malul Crişului de colegii lor mai mici.

La finalul cursei, PET-urile au fost preluate de reprezentanţii firmei Eco Bihor, care administrează staţia de sortare a deşeurilor reciclabile. Aventura liceenilor a fost supravegheată şi de Salvamont-Salvaspeo Bihor.

În final, echipajele care au ajuns primele la Podul Carol I din Oradea au fost cele formate din Luca Tirtelea şi Alessia Ardelean (locul I), Catinca Bogdan şi Petra Jurău (locul II) şi Bianca Mureşan şi Erick Lucan (locul III).

Câștigătorii au primit diplome şi premii în bani, un sponsor al acitivtății fiind Laszlo Papik, de la Forumul German.

Vezi mai jos videoreportaj! Imagini: Paul Lelea

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!