Circa 200 de orădeni, în cea mai mare parte oficialităţi şi reprezentanţi ai unor instituţii de stat, au luat parte joi la festivităţile ocazionate de împlinirea a 98 de ani de la intrarea în oraş, pe 20 aprilie 1919, a trupelor conduse de generalul Traian Moşoiu şi, implicit, instaurarea administraţiei româneşti în Oradea.

Festivităţile au început la ora 12, cu o slujbă de Te Deum oficiată la Biserica cu Lună de un sobor de preoţi condus de protopul de Oradea, Dorel Rusu, sub atenta supraveghere a episcopului Sofronie Drincec, însoţit de episcopul greco-catolic Virgil Bercea.

La eveniment au participat, printre alţii, primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Florin Birta, senatorul Cornel Popa, directorul Camerei de Comerţ şi Industrie, Constantin Badea, preşedintele Federaţiei Patronilor Bihor, Ioan Lucian şi comandantul Garnizoanei Oradea, colonelul Viorel Buhaş.

Odată oficiat serviciul religios, alaiul oficialităţilor s-a deplasat pe strada Avram Iancu, la statuia generalului Traian Moşoiu de lângă Parcul Bălcescu.

Rimler şi Moşoiu

Desfăşurate pe lapoviţă, în bătaia unui vânt usturător de iarnă, festivităţile în aer liber s-au desfăşurat în faţa unui auditoriu mai retrâns decât în anii trecuţi şi au demarat cu o alocuţiune a primarului Ilie Bolojan pe tema însemnătăţii zilei de 20 aprilie 1919. Bolojan a vorbit liber, dovedind o uşurinţă a discursului, şi a nominalizat două persoanalităţi orădene care au avut un rol determinant în desfăşurarea evenimentelor.

Edilul l-a evocat pe Rimler Karoly, pe care l-a definit drept "unul dintre cei mai importanţi primari ai municipiului Oradea" atât pentru realizările edilitare, începând de la construcţia palatului administrativ al oraşului până la cea a complexului "Vulturul Negru", cât şi pentru gestul de a preda oraşul trupelor române pentru a evita distrugerea lui în timpul luptelor duse împotriva trupelor bolşevice conduse de Bella Kun.

Cea de a doua personalitate evocată de primar a fost generalul Traian Moşoiu, comandantul trupelor româneşti din Transilvania, iar ulterior, timp de zece ani, senator de Bihor. "Traian Moşoiu a contribuit mult la dezvoltarea oraşului. În calitate de ministru al Transporturilor a fost cel care a pus bazele căii ferate Oradea - Arad, un fel de autostrada Transilvania a vremurilor noastre", a explicat edilul.

"Oraşul nu este al unei administraţii"

Primarul Bolojan a amintit cele două personalităţi pentru a arăta că "oraşul nu este al unei administraţii sau alteia, ci a orădenilor, indiferent de etnia şi confesiunea lor" şi pentru a da un exemplu clasei politice de astăzi.

"Este foarte important ca, acolo unde eşti, în Parlament, Consiliul Judeţean, Primărie sau diferite companii, să faci ceva. Dacă reuşeşti să laşi în urma ta lucrurile mai bune decât le-ai găsit înseamnă că nu ai trecut pe acolo degeaba", a spus primarul, care şi-a îngheiat discursul cu formula: "La mulţi ani, dragii mei! La mulţi ani, Oradea! Doamne ajută!".

Discursul primarului a fost urmat de aserţiunea fostului comandant al Garnizoanei Oradea, în prezent preşedintele asociaţiei culturale "Avram Iancu", Grigore Bartoş, care a evocat meritele militare ale generalului Moşoiu, şi de un recital al corului cu acelaşi nume.

Absenţi nemotivaţi

Festivităţile s-au încheiat cu o ceremonie de depunere de coroane şi jerbe de flori la statuia generalului Moşoiu şi defilarea gărzii de onoare.

Momentul a fost deschis de prefectul Claudiu Pop, după care au depus coroane, pe rând, reprezentanţi ai unor instituţii precum Primăria, Consiliul Judeţean sau Garnizoana, ai filialelor unor partide precum PNL sau PSD, şi instituţii şcolare cum ar fi Liceul Onisifor Ghibu sau Colegiul Naţional Emanuil Gojdu.

De la eveniment au lipsit cu desăvârşire reprezentanţii comunităţii maghiare, care nu consideră că au ce sărbători pe 20 aprilie. Spre exemplu, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, UDMR-istul Pasztor Şandor, a fost reprezentat de vicepreşedintele Ioan Mang, iar reprezentanţii UDMR nu au luat parte la festivităţi.

Primarul Ilie Bolojan, organizatorul evenimentului, a refuzat să facă orice comentariu. "Noi doar am organizat aceste festivităţi. Cine a dorit să participe, a fost de faţă, cine nu, nu!", a spus edilul.

Citiți și articolul Ziariştii „Bihari Napló” boicotează festivităţile Primăriei organizate în cinstea intrării trupelor lui Moşoiu în Oradea