Un spărgător de locuinţe din localitatea bihoreană Cadea, eliberat condiţionat din Penitenciar în august, anul trecut, a fost arestat preventiv, marţi, după ce în decurs de două săptămâni a comis patru furturi, toate din locuinţe din Oradea. Bărbatul, Florin Balogh, care are condamnări încă din adolescenţă pentru furturi, a luat din cele patru case bani şi bijuterii de aproape 20.000 lei.

Cele patru furturi din locuinţe s-au produs în perioada 17 decembrie - 5 ianuarie, spun poliţiştii într-un comunicat de presă transmis pe marginea cazului.

Concret, în dimineaţa zilei de 17 decembrie, Balogh a intrat într-o casă de unde a luat 350 euro și 9 grame de bijuterii din aur, iar pe 22 decembrie a furat dintr-o locuinţă 1.500 lei, un inel din aur de 3,47 grame, un ceas și diverse articole de îmbrăcăminte în valoare totală de 4.000 lei.

În data de 30 decembrie, bărbatul a intrat într-o altă casă, de unde a luat o unitate de control pentru sisteme de încălzire, în valoare de 11.500 lei. A crezut că este o tabletă, zic anchetatorii, dar pentru că şi-a dat seama că s-a înşelat şi nu o va putea vinde, a aruncat-o lângă gardul unui imobil, într-o fântână arteziană, fapt care a dus la distrugerea totală a aparatului.

Ultima spargere, Balogh a comis-o în noaptea de 4 spre 5 ianuarie, în acest an, când a intrat într-un alt imobil din Oradea, spărgând uşa de la intrare, însă a găsit numai 150 lei, bani pe care i-a luat şi a plecat, paguba totală în acest caz ridicându-se la 250 lei.

Hoţul a fost prins pe 11 ianuarie, când a şi fost reţinut, iar apoi arestat preventiv pentru o perioadă de 30 de zile la Judecătoria Oradea, măsură pe care o mai poate contesta la Tribunalul Bihor.

Cercetările continuă sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea. 

Florin Balogh nu e la primul dosar penal, având condamnări pentru furt şi furt calificat încă din adolescenţă. Cea mai recentă datează din 2019, când a primit o pedeapsă de 3 ani de detenţie, după ce a spart 3 vile de pe Dealul Viilor din Oradea, de unde a furat bani, electronice, bijuterii şi valută în valoare totală de 18.000 lei.

Hoţul a fost încarcerat în Penitenciarul Oradea şi, apoi, de anul trecut, la Penitenciarul Satu Mare, unde ar fi trebuit să rămână până pe 5 mai 2022, însă Tribunalul Satu Mare a decis altfel.

Pe 18 august anul trecut, în ciuda faptului că prejudiciul pe care l-a provocat nu a fost recuperat de păgubiţi - deoarece bărbatul nu are venituri şi nici proprietăţi pe numele lui -, instanţa a dispus să fie eliberat condiţionat, stabilind că "timpul executat din pedeapsă este suficient pentru reeducarea sa" şi că individul "şi-a format o atitudine corectă față de valorile sociale, ordinea de drept şi regulile de conviețuire socială".

Se vede bine ce „atitudine corectă” și-a format, căci la scurt timp după ce a ajuns în libertate, Balogh a comis-o din nou...