Tribunalul Bihor a judecat, joi, recursul declarat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea împotriva deciziei luate de Judecătoria Oradea cu o zi mai devreme de a cerceta în libertate un orădean judecat pentru înşelăciuni de peste 1,5 milioane lei şi anchetat în prezent pentru un nou prejudiciu de peste 100.000 lei.

După mai bine de trei ore de deliberări, magistraţii Tribunalului Bihor au decis că solicitarea procurorilor este întemeiată şi au dispus arestarea lui Claudiu Petru Postoveanu pentru 29 de zile, decizia fiind definitivă. Între timp, însă, bărbatul a dispărut, fiind căutat de poliţişti, pentru a fi încarcerat.

Înainte ca instanţa de judecată să pronunţe asupra arestării sale, Postoveanu a declarat BIHOREANULUI că nu se consideră vinovat pentru acuzaţiile care i se aduc. "Reprezentanţii firmelor nu mi-au dat facturi, eu nu le-am plătit marfa. Dar pe ei de ce nu îi cercetează nimeni pentru evaziune fiscală?", se întreba el.

Bărbatul era nemulţumit şi de faptul că poliţiştii şi procurorii nu i-au respectat drepturile în timpul cercetărilor. "M-au dus la Poliţie cu mandat de aducere, fără citaţie, fără nimic. M-au reţinut dimineaţa la ora 9, apoi pe avocatul meu l-au trimis acasă iar noaptea la ora 11 m-au dus la audieri, la procuror. Ce treabă e asta? Poliţia română să înveţe să respecte procedurile, şeful SIF să-şi înveţe oamenii. Că din această cauză nu s-a emis mandat de arestare la Judecătorie, pentru că nu s-au respectat procedurile. Deoarece judecătorul a văzut ce s-a întâmplat, faptul că poliţiştii au încălcat legea", a explicat atunci Postoveanu, convins că şi judecătorii Tribunalului vor decide în favoarea sa, ceea ce nu s-a întâmplat.

Imediat după pronunţarea sentiţei bărbatul a dispărut, dorind iniţial să fugă de puşcărie, dar vineri seară s-a predat. "Mă predau din respect pentru judecătoarea care a respins cererea de arestare a procurorilor, nu pentru altceva. Eu nu am fugit niciodată, nu o voi face nici acum", a declarat vineri, Postoveanu, în timp ce se îndrepta spre sediul Poliţiei, pentru a fi încarcerat.

Claudiu Petru Postoveanu este anchetat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea sub acuzaţia de înşelăciune, într-un dosar în care este acuzat că a prejudiciat 5 societăţi comerciale din Oradea, Bucureşti şi Aleşd, de la care a cumpărat anvelope, cabluri, instalaţii sanitare şi altele, pentru plata cărora a folosit file cec fără acoperire şi ordine de plată falsificat, prejudiciul pe care bărbatul l-a provocat în cele cinci cazuri ridicându-se la 108.933 lei şi fiind nerecuperat.

Avocatul bărbatului, Dănuţ Costea, susţine că arestarea clientului său a fost "uşor forţată". "Dacă nu era numele Postoveanu, nu era arestat", susţine avocatul, referindu-se la celebritatea dobândită de clientul său pentru numărul mare de înşelăciuni pe care le-a comis de-a lungul anilor.

Costea declară, totodată, că noul dosar deschis pe numele bărbatului nu conţine probe solide împotriva acestuia. "Unele dintre părţile vătămate nici măcar nu facturaseră încă marfa, altele nu au introdus cecurile pentru a avea dovada că sunt fără acoperire. S-au prins de cine e vorba şi au făcut direct plângere penală. În 18 şi 20 octombrie au fost audiate părţile vătămate, în 24 octombrie, Postoveanu a şi fost reţinut. Probaţiunea este foarte subţire", a explicat avocatul.