Poliţiştii orădeni au început urmărirea penală faţă de un bărbat de 45 ani din localitatea Sălard, pentru furt calificat, iar ulterior suspectul a fost arestat de Judecătoria Oradea pentru 29 de zile, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Oradea, judecătorul Cristi Danileţ.

Bărbatul, Emil Makkai, a fost arestat pentru furtul unor obiecte de artă din locuinţa unui orădean, prejudiciul nerecuperat fiind estimat la 900 de lei. "Din datele existente, inculpatul face parte dintr-o filieră profilată pe înşelăciuni şi furturi de obiecte de artă şi e suspect şi într-o tâlhărie, într-un caz în care a fost jefuită de două tablouri vechi o femeie în vârstă", a declarat judecătorul Cristi Danileţ.

Potrivit cercetărilor efectuate până în prezent, Emil Makkai se pretindea colecţionar de artă şi îşi găsea victimele în urma unui anunţ dat la rubrica de mică publicitate a unui ziar local, în care oferea sume consistente persoanelor care aveau de vânzare tablouri sau alte opere de artă.

În acest fel, bărbatul a făcut deja două victime. Prima, o pensionară de 89 de ani din Oradea, a fost jefuită pe 29 iunie, de două tablouri evaluate la 10.000 euro.

Hoţ şi bătăuş 

Bărbatul s-a prezentat la locuinţa victimei sub pretextul că vrea să vadă şi să cumpere tablourile, iar după ce a fost primit în locuinţă, a lovit-o şi a luat picturile cu forţa. În urma atacului, bătrâna a avut nevoie de peste 30 de zile de îngrijiri medicale.

Makkai a fost prins la câteva ore după comiterea faptei şi arestat pe 2 iulie de Judecătoria Oradea. Însă, pentru că probele împotriva lui erau incerte, 5 zile mai târziu magistraţii au dispus revocarea măsurii până la lămurirea cazului. După nici o lună, pe 23 iulie, bărbatul a furat obiectele de artă dintr-o altă locuinţă.

Potrivit unor surse judiciare, tablourile furate de la pensionara de 89 de ani au fost deja recuperate, însă obiectele de artă sustrase în timpul spargerii de pe 23 iulie, nu au fost găsite deocamdată, cercetările fiind încă în derulare.