După 4 luni de deliberări, Tribunalul Bihor a pronunţat, miercuri, verdictul, într-unul dintre cele mai "grele" dosare de corupţie ale DNA Oradea, avându-i ca protagonişti pe fostul preşedinte al CJ Bihor, Alexandru Kiss şi cinci oameni de afaceri, între care şi proprietarul grupului de firme Selina, Beneamin Rus. Toţi împricinaţii au fost achitaţi dar instanţa le-a confiscat toate şpăgile date şi primite, în cazul lui Kiss suma depăşind 1,1 milioane euro.

Concret, potrivit portalului instanţei, fostul preşedinte al CJ Bihor, Alexandru Kiss, a fost achitat pentru acuzaţiile de spălare a banilor, 4 la număr, pe considerentul că faptele nu există, dar şi pentru acuza de abuz în serviciu contra intereselor publice, pentru care a stabilit că fapta nu este prevăzută de legea penală, în timp ce pentru trafic de influență și luare de mită, s-a decis încetarea procesului penal pe motiv de prescriere a răspunderii penale.

Achitări pe bandă

Omul de afaceri Beneamin Rus, patronul grupului de firme Selina, acuzat de două infracţiuni de spălare a banilor, respectiv instigare la abuz în serviciu, a fost achitat pe motiv că faptele nu sunt prevăzute de legea penală.

Bojtor Vilmos Laszlo, afaceristul care a mijlocit şpăgile către Kiss şi partenerul acestuia, patronul Lotus Center, Alexandru Mudura, decedat în timpul procesului, a fost achitat pentru acuzele de spălare a banilor, pe considerentul că fapta nu este prevăzută de legea penală, pentru complicitate la luare de mită s-a decis că fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege. Pentru acuzaţia de trafic de influenţă, instanţa a decis încetarea procesului penal, stabilind că răspunderea penală este prescrisă.

Tot achitaţi au fost şi oamenii de afaceri Miklossy Ferenc senior şi junior (primul proprietar al firmei Keviep, care a construit groapa de deşeuri ecologică a Oradiei, al doilea director la subsidiara din România a acesteia), precum şi Gheorghe Ioan Roatiş, patronul firmei Martex Trans din Oradea, "curea de transmisie" a banilor către tandemul Kiss-Mudura.

Şpăgi confiscate

Pe de altă parte, însă, instanţa a dispus confiscarea de la Alexandru Kiss a şpăgilor încasate, în sumă totală de 1.144.432,63 euro, în timp ce Bojtor va trebui să plătească 903.141,66 euro, reprezentând banii obţinuţi din comiterea faptei de trafic de influenţă.

Fostul preşedinte al CJ Bihor, Alexandru Kiss, va rămâne în continuare cu averea pusă sub sechestru de procurorii DNA, măsură care a fost restrânsă, însă, în limita sumei de 1.144.432,63 euro, în vreme ce pentru Beneamin Rus şi Gheorghe Roatiş, s-a decis revocarea tuturor măsurilor asiguratorii instituite.

Cheltuieli judiciare vor achita, potrivit hotărârii, doar Kiss (15.000 lei) şi Bojtor (10.000 lei), “restul cheltuielilor judiciare rămânân sarcina statului”, se arată în hotărâre.

Hotărârea, pronunţată de judecătoarea Veronica Ioniţă, nu este, încă, definitivă, putând fi atacată, cu apel, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.

Afacerile lui Elnök úr

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris de-a lungul timpului, procesul vizează unul dintre dosarele "grele" ale DNA Oradea. În esenţă, potrivit rechizitoriului, în perioada 2002 - 2003 Alexandru Kiss (fost președinte al CJ Bihor și al UDMR Bihor) şi amicul său Alexandru Mudura (fostul patron al Lotus Center, decedat în 2014) ar fi primit 300.000 euro de la Miklossy Ferenc (patronul firmei ungare Keviep) pentru a aranja ca Primăria Oradea să-i atribuie contractul de construire a haldei ecologice a oraşului.

În 2003-2004, cei doi s-ar fi ales şi cu 100.000 euro de la omul de afaceri Beniamin Rus în schimbul unor contracte pentru lucrări de apă-canalizare în 9 comune, pentru deszăpeziri şi modernizarea DJ 709A Pocola-Şoimi, iar în 2005-2006 patronul grupului Selina le-a dat alţi 700.000 euro pentru a cumpăra sub preţ terenurile fostelor unităţi militare din Calea Aradului şi din strada Universităţii, pe care ulterior a construit cartierul Luceafărul.

De asemenea, Mudura şi Kiss ar fi primit 3,21 milioane euro între anii 2002-2008 fiindcă ar fi impus directorului CET, Dragoş Gligor, aprovizionarea cu cărbune din Ungaria prin firmele lui Gheorghe Roatiş (patronul firmei Martex din Oradea) şi Bojtor Vilmos (cetățean ungar care controla mai multe firme offshore). Concret, Keviep şi Selina negociau achiziţii de utilaje la un anumit preţ, dar le "plimbau" prin firmele offshore pentru ca în final să intre în posesia lor la preţuri umflate artificial. Bojtor retrăgea din conturi diferenţele rezultate şi, după ce îşi reţinea propriile comisioane (3-4%), le remitea lui Mudura şi lui Kiss, în Oradea şi în Budapesta, fapt pe care, de altfel, acesta avea să-l recunoască în faţa judecătorului.

Cei doi ar fi primit astfel peste 4,3 milioane euro, păgubind serios bugetele publice, numai în afacerea Luceafărul CJ Bihor pierzând 6,12 milioane euro fiindcă a vândut Selinei - cu caiete de sarcini la a căror redactare ar fi contribuit însuşi patronul Rus - doar amprentele de sub viitoarele blocuri pe care firma urma să le construiască, nu şi restul parcelelor, rămase fără valoare şi folosite doar pentru alei şi parcări.

Condamnare şi reluare, 

Procesul a început la Tribunalul Bihor unde, în 2018, Kiss a fost condamnat la 8 ani de detenţie, Bojtor a încasat 6 ani de închisoare, iar Beneamin Rus a primit o pedeapsă de 4 ani de detenţie. Pentru fostul proprietar al Lotus Center, Alexander Mudura, instanţa a decis încetarea procesului, pe motiv de deces, în timp ce Miklossy Ferenc senior şi junior şi Gheorghe Roatiş au scăpat pe motive de prescriere. 

Pe lângă pedepse, instanța a stabilit atunci şi confiscarea de la toți inculpații a şpăgilor plătite şi primite, în sumă de 10,5 milioane euro, banii constituind obiect al infracțiunilor de spălare de bani, abuz în serviciu, respectiv luare de mită.

La finalul aceluiași an, 2018, Curtea de Apel Oradea a casat însă sentința Tribunalului, invocând nerespectarea dreptului la apărare a doi dintre inculpați, Beniamin Rus  și Bojtor Vilmos, şi a dispus rejudecarea cauzei la Tribunalul Bihor, unde dosarul a ajuns la judecătoarea Veronica Ioniță care a anulat toate interceptările convorbirilor telefonice compromițătoare pentru inculpați, aplicând decizii ale CCR favorabile acestora şi a dat curs tuturor cererilor de amânare formulate de apărători, tergiversând cauza vreme de încă 3 ani iar pronunţarea sentinţei pe o perioadă de 4 luni, din pe 22 decembrie 2021 şi până pe 20 aprilie, în acest an.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!