Primăria bagă pe foc banii câştigaţi din vânzarea de terenuri în parcul industrial. Consiliul Local a aprobat joi vânzarea cu 2.036.000 euro a unei suprafeţe de 25,4 hectare de teren din parcul industrial Eurobusiness I din Şoseaua Borşului către concernul american Emerson.

Investitorul are deja aici construcţii în valoare de aproape 8 milioane euro şi a cerut să devină proprietar pe terenul luat în concesiune începând din 2012.

Conform hotărârii Consiliului Local, Emerson va plăti efectiv doar 1,9 milioane euro, echivalentul a 8,3 milioane lei, deoarece din suma totală datorată de americani se va scădea redevenţa de 138.000 euro plătită în ultimii doi ani pentru terenul folosit.

Bani daţi pe încălzire

În ciuda sumelor vehiculate, bugetul local nu va fi cu nimic mai bogat după vânzarea terenului. "Aceste sume au fost deja alocate Electrocentrale pentru achiziţionarea combustibilului necesar încălzirii oraşului de-a lungul sezonului rece", a spus city managerul Eduard Florea.

De altfel, banii au şi fost cheltuiţi. Conducerea Electrocentrale a prezentat, la cererea consilierului local Huszar Istvan, o informare despre aprovizionarea cu combustibil pentru iarna care vine.

Centrala consumă circa 800.000 tone cărbune pe iarnă, fapt pentru care Electrocentrale va cumpăra de la Maestro Trading (Voivozi) 600.000 tone de lignit şi a contractat alte 440.000 tone cărbune cu mina Matrai Eromu (Ungaria).

Necesarul de 10.000 tone de păcură va fi asigurat de OMV Petrom, în baza unui contract deja semnat dar, pentru orice eventualitate, CET-ul a organizat deja licitaţie pentru achiziţionarea a încă 3.000 tone.

UDMR preia statuia lui Szacsvay

În cadrul aceleiaşi şedinţe, aleşii orădenilor au mai aprobat darea în administrarea UDMR a statuii "Szacsvay Imre". UDMR Bihor a solicitat municipalităţii încheierea unui parteneriat în vederea reabilitării soclului statuii din Parcul Libertăţii, lucrările urmând a fi suportate de către uniune.

Parteriatul va intra în vigoare din 15 noiembrie. Pe durata lucrărilor, UDMR va fi direct răspunzătoare de starea statuii. Conform înţelegerii, constructorul va trebui să acorde lucrării o garanţie de cel puţin cinci ani.

Protestele continuă

La fel ca în urmă cu o lună, la şedinţa Consiliului Local a luat parte şi un grup de circa 15 reprezentanţi ai Centrului Creştin Salem. Pe durata lucrărilor, protestatarii au desfăşurat de-a lungul sălii bannere cu mesajele: "Stop exproprierii abuzive", "Demolaţi blocul pentru alinierea străzii Alexandru Haşaş?" şi "Vrem drumul public înapoi".

Protestatarii sunt revoltaţi de iniţiativa municipalităţii de a expropria o fâşie de teren aparţinând centrului Salem pentru realizarea unui drum public care să lege zona străzii Grigore Moisil de şoseaua de centură.

Conducerea centrului a promis că organizaţia va desfăşura acţiuni de protest la toate şedinţele Consiliului Local organizate pe mandatul primarului Ilie Bolojan până ce edilul va renunţa la ideea exproprierii centrului.