Indolenţi şi proşti

La finalul videoconferinţei pe care a desfăşurat-o sâmbătă cu o parte din miniştri şi cu reprezentanţii Guvernului din judeţe, reuniunea părea să se încheie fără nimic notabil, dacă premierul Emil Boc nu izbucnea pe nepusă masă, chiar în momentul când participanţii dădeau să se ridice de la mese.

"Domnilor prefecţi, vreau să-i trageţi de urechi pe cei de la Casa de Pensii, de la direcţiile sociale, dacă apar întârzieri la plata prestaţiilor sociale, pensiilor, salariilor. Dumneavoastră trebuie să ştiţi şi să spuneţi că Guvernul are bani pentru plata tuturor drepturilor oamenilor, dar dacă din cauza indolenţei, nepăsării sau prostiei nu se întâmplă acest lucru, să-i demiteţi!", a spus Boc. El şi-a motivat şi ieşirea: "Pentru că m-am săturat să am probleme la Bucureşti din cauza asta".

Premierul a arătat şi ce anume se va întâmpla dacă ordinele sale nu vor fi executate de prefecţi: "Dacă nu, o să venim noi de la Bucureşti şi o să tăiem capete!"

Boc minte

Fireşte că niciunul dintre prefecţi nu a îndrăznit să-l contrazică pe Emil Boc, deşi - chiar în timp ce acesta îşi verbaliza ameninţările - înşişi şefii serviciilor deconcentrate la care premierul făcea referire (adică ai Agenţiilor de Prestaţii Sociale, Caselor de Pensii etc) nu s-au sfiit să-şi dea coate şi să râdă.

Ba, mai mult, după încheierea videoconferinţei, când reporterul BIHOREANULUI i-a întrebat dacă cetăţenii judeţului pot fi anunţaţi să se prezinte la aceste instituţii pentru a-şi ridica drepturile băneşti, cei în cauză au avut acelaşi răspuns: "Nu, pentru că nu avem bani".

De asemenea, întrebaţi de ce, în acest caz, premierul face afirmaţii neadevărate, s-au ferit să intre în amănunte. "Păi, cum să spună el că nu sunt bani când e mai comod să trimită lumea pe capul nostru?", a spus una din şefele serviciilor deconcentrate din Bihor.

Totul pentru reformă

În cadrul videoconferinţei de sâmbătă, premierul Emil Boc a mai vorbit despre necesitatea reformării statului şi a spus că Guvernul a trimis sau va trimite în viitorul apropiat la Parlament "pachetul de legi ale reformei statului român", dând ca exemple Legea pensiilor, Legea responsabilităţii fiscale, Codul de procedură penală şi Codul de procedură civilă, precum şi "alte acte normative privind administraţia publică, descentralizarea şi reforma".

La microfon au mai luat cuvântul ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, pentru a comunica prefecţilor că a trimis în judeţe planul de măsuri pentru asigurarea ordinii publice de Paşti, plan ce va mobiliza 24.000 de cadre din Poliţie, Poliţia de Frontieră, Jandarmerie şi Inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă.

Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a relatat despre recenta vizită pe care a făcut-o pe litoral, unde a constatat că "sub ochii autorităţilor, pe plajă continua ridicarea unei construcţii ilegale", ceea ce înseamnă că "autoritatea statului nu mai este respectată".

Miniştrii Educaţiei, Daniel Funeriu, şi respectiv Muncii, Mihail Şeitan, s-au adresat şi ei prefecţilor, cerându-le "mai multă disponibilitate pentru dialogul social", "mai ales cu cadrele didactice", cum a subliniat Funeriu.