Din 31 de ani, Emilian Pavel şi-a petrecut 12 în PSD, partid căruia îi datorează funcţii importante: vicepreşedinte al Tineretului Social-Democrat, membru în Consiliul Judeţean Bihor, director în Ministerul Tineretului şi Sporturilor, iar mai nou, după ce colega Corina Creţu a devenit comisar european, eurodeputat.

Produs al Liceului Gojdu şi absolvent al Facultăţii de Electrotehnică şi Informatică, e un PSD-ist atipic: ştie două limbi străine, iar până în 2013 a lucrat în privat, luând-o de jos, de la umil salahor în Germania până la consultant IT pentru un grup de firme austriece.

Înainte să-şi înceapă mandatul de eurodeputat, Emilian Pavel a discutat cu BIHOREANUL: despre modelele sale, despre cei care l-au ajutat în carieră, despre "lupii tineri" din PSD, despre recent încheiata campanie prezidenţială, dar şi ce va face în Parlamentul European şi ce lasă Oradiei după trecerea sa prin Minister. "Nu voi putea aduce bani de la Bruxelles", dar "am convingerea că sala polivalentă în Oradea se va face", spune tânărul politician.

- Tatăl dvs a fost şeful Direcţiei Agricole în guvernarea Năstase, acum e şeful APIA Bihor. Cât a contribuit acest detaliu biografic la convingerile dvs social-democrate?

- Tata s-a înscris în PSD în 1998-1999, eu în 2002, la 18 ani. L-am urmat cu fratele şi mama mea. În 2003, când eram în Asociaţia Studenţilor din Universitatea Oradea, fiica dlui Ioan Mang (preşedintele PSD Bihor - n.r.) m-a întrebat dacă vreau să mă implic în organizarea Ligii Studenţilor Social-Democraţi şi am acceptat. În 2004, când dl Gavrilă Ghilea, cu organizaţia de Tineret şi cu 33 de primari, s-au dus la PD, ne-am trezit că am rămas în PSD fără structuri. Claudiu Pop, care era deputat, a preluat organizaţia, am început să refacem structurile, iar după 100 de zile de interimat al lui, eu am candidat la conducerea TSD Bihor. Venise şi Victor Ponta atunci la Oradea, încă era preşedintele TSD. Deci, cu siguranţă m-a ajutat prezenţa tatălui meu la PSD: peste tot pe unde mergeam în judeţ eram "fiul lui Pavel de la Agricultură", nu mi-e ruşine să recunosc.

- De săptămâna viitoare va fi invers, dumnealui va fi "tatăl europarlamentarului Pavel".

- A fost un moment-cheie pentru tata în 2008, când a candidat la Senat, la concurenţă cu Petru Filip, care pe atunci era preşedintele PDL Bihor...

- Şi acum îi este şi vă este preşedinte executiv la PSD...

- Da, aşa e. Deci atunci, în 2008, tata s-a retras, lăsându-mă pe mine să ies în faţă. În 2010 eram vicepreşedinte TSD la nivel naţional, iar anul trecut am fost singurul reconfirmat în această funcţie.

În PSD Bihor s-a dus vremea "pilelor"

- Ce alte calităţi v-au recomandat pentru un loc cu şanse pe lista PSD pentru Parlamentul European?

- În afara experienţei politice aveam şi o meserie, de inginer IT, şi ştiu două limbi la perfecţie, germana şi engleza, plus experienţa din sectorul privat.

- S-ar zice că nu prea vă încadraţi în portretul-robot al unui PSD-ist...

- Se poate, dar consider că m-a avantajat şi faptul că la experienţa în administraţia locală, ca membru în CJ, s-a adăugat cea obţinută ca director în Ministerul Tineretului şi Sporturilor. Nu cred că eram pe acea listă de candidatură la PE fără experienţa în administraţia centrală.

- Cum are loc ascensiunea într-un partid ca al dvs? Cât contează meritele personale şi cât cuvântul şefilor?

- Au fost vremuri când la PSD Bihor apăreau din neant tot felul de pile şi candidaţi din alte regiuni - Liviu Maior, Alexandru Athanasiu - dar lucrurile s-au schimbat în 2008. În ce mă priveşte, eu am început ca lipitor de afişe - chiar şi acum mai merg la lipit de afişe, pentru a da un exemplu personal. Pe mine, repet, m-a ajutat mult că nu am avut un loc de muncă datorat partidului şi că acumulasem experienţă din privat. Sigur, şefii din partid sunt şi ei importanţi. Eu am avut cinci preşedinţi la PSD Bihor, partidul s-a stabilizat odată cu dl Mang, şi pot spune că cele mai multe proiecte şi campanii le-am dus cu dânsul, deci s-ar putea spune că mi-a fost un fel de model. Dar cel mai mult, credeţi-mă, am învăţat de la tata.

- Care sunt domeniile în care veţi activa în PE?

- Voi prelua atribuţiile Corinei Creţu în Comisia pentru muncă şi socială, în cea pentru parteneriatul UE-Israel, în Comisia pentru aderarea Serbiei şi în cea pentru ţările mediteraneene. Dl Petru Filip şi alţi colegi din PE mi-au spus că în Comisia pentru muncă va fi foarte mult de lucru. Ştim câte probleme avem pe partea asta în România, înmulţiţi asta cu 28 de state ale UE, şi veţi realiza cât e de lucru. De aceea şi vreau să-mi duc la Bruxelles numărul maxim de asistenţi, din care trei orădeni.

- Care este rolul PE, ce rost are? UE pare o babilonie...

- Suntem multe popoare, cu tradiţii, culturi şi probleme diferite, cu multe probleme, dar cum spune şi motto-ul Uniunii Europene, trebuie să realizăm o unitate în această diversitate. Provocările principale sunt omogenizarea nivelului de trai în Europa...

- Adică să trăim şi noi ca nemţii?

- Da. Va dura, dar de ce nu? Totodată, va trebui o omogenizare pe legislaţiafiscală, pe justiţie, pe drepturi constituţionale, ca să avem aceleaşi drepturi şi obligaţii în toate statele UE.

- Ne-ar conveni nouă, care zicem să nu ne dea alţii lecţii?

- Să nu gândim că mergem de la o descentralizare pe care vrem să o implementăm în România la o centralizare la vârf la nivel european! Sunt chestiuni care trebuie să fie standard în fiecare ţară şi să fie aplicate în detaliu diferit în funcţie de fiecare regiune.

- Prezenţa unui bihorean în PE poate sau nu fi de folos pentru Bihor? Sau e o întrebare naivă?

- Nu e. Eu cred că ce s-a ratat de la aderarea noastră a fost comunicarea, aducerea cât mai aproape de cetăţean a informaţiei. Puţini ştiu la noi cu ce se ocupă eurodeputatul, mulţi cred că aduce fonduri europene. Greşit. Dar noi putem decide, şi un coleg a reuşit, de pildă, să impună alocarea unor fonduri, un milion de euro, pentru dezbateri pe accesul la sistemul de sănătate în mediul rural, iar în baza acestuia să găsim soluţii pentru un proiect pilot în regiunea noastră, în Transilvania. Deci asta putem face: să analizăm problemele şi să găsim soluţii care să fie aplicate, şi în Germania şi peste tot.

- Se spune că PE ar fi un "cimitir al elefanţilor", pentru politicienii la apus de carieră. După acest mandat veţi continua la Bruxelles sau veţi reveni în politica din ţară?

- La Bruxelles poţi fi turist sau activ. Eu vreau să fiu activ, dar nu pot da acum un răspuns, nu ştiu în ce măsură mă va atrage activitatea de acolo. În orice caz, eram decis să mă retrag de la Minister, pentru că era obositoare şi prost plătită munca mea - 1.838 lei net.

- Fără şpăgi, fireşte...

- Nu ştiu ce şpăgi puteau fi la Direcţia Administrativă, unde nu se achiziţionează nimic, dar nici nu eram pasionat să dau cu subsemnatul pentru trei pixuri şi două brichete.

"Vremurile s-au schimbat"

- Adversarii spun că actualii lideri ai PSD, "lupii tineri", sunt mai periculoşi decât "vechea gardă": mai superficiali, mai agresivi, mai lacomi. Îi puteţi contrazice?

- Eu vă dau trei exemple de lupi tineri PDL-işti: Monica Iacob Ridzi, fost ministru al Tineretului...

- Care acum e la UNPR, deci aliată cu PSD...

- ... Roberta Anastase şi Elena Băsescu. Şi vă dau exemple de la noi: Nicolae Bănicioiu, fost lider al studenţilor, care pe mulţi i-a surprins prin rezultatele sale la Ministerul Sănătăţii, Robert Negoiţă, un primar bun, dacă nu avea rezultate nu ar fi votat bucureştenii din Sectorul 3 Ponta cu 38%. Deci să ştim o treabă!

- Aşa-zisa primenire a clasei politice nu are rezultatele scontate. Care sunt cauzele?

- Cred că vremurile s-au schimbat. Vă mai dau un exemplu: Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, are el alura aia de gigolo, dar e un om extrem de aplicat, are rezultate, căci am ajuns la 44% absorbţie fonduri UE.

- Ce vă supără în prestaţia colegilor dvs de generaţie din PNL şi PDL?

- Dau exemple şi aici: Bogdan Manafu (PDL) şi Florin Birta (PNL) sunt colegi cu care mă înţeleg, dar i-am văzut bătând o temă absurdă: de ce să organizeze universităţile cursuri pentru cei care nu au luat Bac-ul? Dar universităţile private aveau dreptul, cele de stat nu, şi eu întreb de ce să facă cineva un curs de hair-stilist la privat şi nu la Universitatea din Oradea? Au dat o tentă negativă unei măsuri pozitive.

- Ce nu vă place la tinerii PSD-işti?

- Eu aş face o comparaţie între campania online a noastră şi a lor, între limbajul lor agresiv şi defensiva noastră. Să văd la un deputat tânăr din Oradea, Ioan Cupşa, expresia "mâncător de flegmă", nu cred că este o mândrie...

- Dar şi dvs aţi mers cu "Iohannis a vândut copii", "Iohannis taie pensiile", "Iohannis rupe Ardealul" - mesaje mai periculoase prin conţinut decât prin limbaj...

- În ultima săptămână de campanie Iohannis zicea că e o mătuşă care ştie unde-s copiii în Canada, numai că nu vrea să iasă în faţă. Un telefon dacă ar fi dat la bunica aia care plânge, să spună că sunt ok, era binevenit. Dacă ar plana asupra mea o acuzaţie atât de gravă, n-aş fi lăsat aşa problema... Apoi "Iohannis taie pensiile" e un titlu, cum aveţi şi în presă, care "vinde". Se bazează pe faptul că în spatele lui Iohannis sunt cei care au tăiat pensiile. Cu "ruperea Ardealului", dl Iohannis a făcut un anunţ că nu negociază cu nimeni susţinerea pentru turul doi, dar în aceeaşi zi i-a mulţumit lui Tokes pentru sprijin şi apoi a şters mesajul.

- Şi asta însemna că "vindea Ardealul"?

- Nu ştiu dacă a vrut să rupă Ardealul, dar ştiu că cei care îl susţin pe partea maghiară au zis de mai multe ori acest lucru. Şi e foarte periculos ce se întâmplă, când văd maşini cu abţibilde cu Ungaria Mare...

- Şi ce vină are Iohannis pentru abţibildurile astea?

- Nu are nicio vină, dar este o idee care e băgată în capul multora, şi Tokes o alimentează.

"Victor Ponta - 54%"

- PSD a promis sală polivalentă la Oradea. Ca director în Ministerul Sporturilor ne puteţi spune ce capacitate va avea, cât costă, când vor începe lucrările şi când va fi dată în folosinţă?

- Nu s-a stabilit. Vă spun stadiul de acum: a fost o Hotărâre de Consiliu Local în vară, în care scrie că se stabileşte destinaţia a 8,5 hectare pentru sală de sport, dar nu este Hotărâre că participă la un proiect al CNI. Şi atenţie, sălile se construiesc la Compania Naţională de Investiţii, care au proiecte-şablon, de 5.000, de 8.000, de 12.000 locuri... Sunt proiecte gata făcute, la Oradea nu e stabilit de cât va fi. E un dialog al surzilor, zic eu, între CNI şi Oradea, şi vina e a ambelor părţi: s-a trimis o adresă semnată de viceprimarul Ovidiu Mureşan prin care se solicită introducerea în programul naţional de construire a sălilor, la care s-a ataşat acea Hotărâre. Şi a venit de la CNI răspuns că Oradea este pe listă şi atât. Cu siguranţă, dacă Oradea dă o Hotărâre prin care solicită CNI şi pune la dispoziţie terenul, CNI poate iniţia o Hotărâre de Guvern că preia terenul pentru a începe procedurile.

- Dacă nu se va face o să vă fie jenă?

- Sigur, pentru că ar fi o promisiune neonorată, dar am convingerea că se va face până în 2016.

- Sunteţi membru PSD Bihor de peste un deceniu, dar aţi rămas în eşalonul doi. E normal că, deşi nu au vechimea dvs, nou-veniţii de la PDL deţin funcţii mai importante?

- Nu cred că sunt mai importanţi. Bine, dl Petru Filip e preşedinte executiv... Sincer, nu e uşor, dar trebuie văzut cu ce vin şi cu ce ajută organizaţia, pentru că noi ne dorim să avem în 2016 preşedintele Consiliului Judeţean şi să conducem Primăria Oradea.

- La CJ "trage" dl Mang, la Primărie vreţi dvs?

- Nu, exclud 100% varianta.

- Declaraţia dvs de avere e impresionantă: la 31 ani aveţi terenuri, două apartamente, o casă, o fermă... Ghinion?

- Nu e ghinion, e averea familiei mele. Nu vă dau motivul, căci e personal, dar în 2002 părinţii mei au hotărât să mute totul pe numele fratelui şi al meu, casa bunicului şi un apartament de bloc, mai am un apartament în Cartierul Soarelui luat pe credit, un teren în Felix cu bani câştigaţi în Germania, şi de la bunici 4,35 hectare pe care cultiv dovlecei.

- La ora când acest dialog va fi tipărit, România va avea un nou preşedinte. Pronosticul?

- Victor Ponta va câştiga cu 54%, categoric.


CINE ŞI CE
Caracterizări în trei cuvinte

Victor Ponta - extraordinar de bine pregătit

Nicolae Bănicioiu - un om calm, care ascultă, analizează şi găseşte soluţii

Claudiu Pop - om de cuvânt, bine pregătit şi informat

Ilie Bolojan - eficient, încăpăţânat, prea tolerant cu subalternii care greşesc

"Românul Simplu" (fost membru PSD Bihor, contestatar pe forumuri) - un tip care mă amuză, dar mă şi ajută: cine poate crede acuzaţiile pe care mi le aduce?