Evenimentul a fost deschis de directorul Muzeului Cetăţii şi Oraşului Oradea, Angela Lupşea. Expoziţia este organizată pe două săli şi cuprinde 13 panouri informative. Pe acestea, cei interesaţi pot citi despre istoricul Episcopiei greco-catolice orădene (înfiinţată în anul 1777), despre episcopii săi, respectiv despre Şcoala Ardeleană şi şcolile greco-catolice din Oradea şi Beiuş.

Pe lângă aceste panouri, pot fi văzute cărţi de cult (cum ar fi Biblia de la Blaj din 1795), veşminte preoţeşti şi diferite alte obiecte liturgice de secol XVIII-XX.

"Prin această expoziţie i se recunoaşte bisericii greco-catolice ceea ce a fost (…) Alăturarea, aici, a expoziţiilor episcopiilor arată că suntem o mare familie", a precizat, în cuvântarea sa, episcopul Virgil Bercea.

Odată cu momentul inaugural, la Cetate a fost lansată o monografie a Episcopiei greco-catolice, "În slujba neamului", autor Silviu Sana. Cartea, redactată în limbile română şi engleză, a fost prezentată de Tiberiu Ciorba, muzeograf la Muzeul Ţării Crişurilor. "Cartea este o extensie a expoziţiei de aici şi indică legătura dintre biserica greco-catolică şi români", a spus acesta.

Autorul Silviu Sana a socotit drumul parcus de către Episcopie drept "un via crucis, o cale al crucii", dar care s-a sfârşit odată cu trecerea religiei greco-catolice în afara legii de către guvernul comunist. Lucrul la expoziţie şi volum a durat circa 2-3 ani, iar "munca de cercetare nu a fost deloc uşoară pentru că textele vechi cercetate trebuiau verificate cu atenţie", a completat Sana. De asemenea, acesta a arătat care au fost principalele probleme la care a căutat, prin această carte, să răspundă: ce este biserica greco-catolică, care îi sunt personalităţile şi evenimentele care i-au marcat trecutul, ce ne-a lăsat moştenire.

La finalul evenimentului, cei interesaţi au putut să-şi achiziţioneze volumul. Acesta a fost publicat la Editura Primus şi se va găsi în librării.

Printre participanți s-a numărat și episcopul romano catolic de Oradea László Böcskei, dar și numeroși oameni de cultură, preoți și mireni.