Arestarea preotului Ovidiu Miron Pop pentru evaziune fiscală în valoare de 1,8 milioane euro a declanşat un scandal monstru în cadrul Episcopiei Ortodoxe a Oradiei şi Bihorului. Prea Sfinţitul  Sofronie Drincec şi-a certat subalternii pentru faptul că un preot afacerist a reuşit să fie numit la Biserica cu Lună, în ciuda legilor bisericeşti care interzic preoţilor să deruleze afaceri lumeşti.

Enervat la culme, episcopul ortodox de Oradea a cerut concedierea slujitorului bisericesc, iar în final s-a mulţumit doar cu suspendarea lui din funcţie până finalizarea cercetărilor. Măsura a fost pusă în execuţie de îndată. La presiunea Biroului de Presă al Patriarhiei, eparhia orădeană a publicat pe site-ul www.basilica.ro, în mod cu totul excepţional de vreme ce Episcopia este cunoscută este cunoscută ca fiind o instituţie opacă, un comunicat succint cu privire la măsura luată.

"La Centrul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei s-a luat act, cu surprindere şi tristeţe, de reţinerea şi arestarea, de către organele competente ale statului a preotului Ovidiu Miron Pop, care a fost, până în prezent, îmbisericit la Parohia "Adormirea Maicii Domnului", Biserica cu Lună, din Oradea, la cererea slujitorilor parohiei", se menţioneană în comunicat.

Practic, conducerea Episcopiei se "spală pe mâini" de preotul arestat, anunţă scoaterea lui în afara bisericii şi acreditează ideea că nu are nicio legătură cu numirea acestuia la cea mai celebră catedrală ortodoxă orădeană, de parcă un preot ar putea fi instalat la cererea credincioşilor.

"Îndată ce s-a aflat despre situaţia apărută, în dimineaţa zilei de 13 mai 2014, preotul misionar Ovidiu Miron Pop a fost oprit total de la săvârşirea celor sfinte, pe întreaga durată a cercetărilor penale, urmând ca, în funcţie de rezultatul cercetărilor, să fie luate toate măsurile care se impun", se mai menţionează în comunicat.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, preotul ortodox a fost reţinut luni seară, de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor, în urma unei acţiuni coordonate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor pentru o fraudă fiscală de 1,8 milioane euro. Potrivit procurorilor, în perioada 2012 - 2014 Pop şi asociaţii, reprezentanţi ai firmei Varadia Bussines SRL, au eludat plata obligaţiilor fiscale acumulate în urma unor achiziţii de carne din Ungaria, marfă vândută în România, prin înregitrarea de facturi fictive de achiziţie prin intermediul unor firme fantomă.

Citiţi detalii pe această temă în articolul "Acuzat de evaziune fiscală de 1,8 milioane de euro preotul Ovidiu Pop şi doi dintre complicii săi, au fost arestaţi (FOTO)"