Episcopul romano-catolic al Oradiei Bocskei Laszlo a trecut la retorsiuni împotriva Muzeului Ţării Crişurilor, dispunând demontarea inscripţiei instituţiei de pe clădirea Palatului Baroc, operaţiune care a avut loc joi în jurul orei 14.
Ordin de la episcop
Hotărârea vine după ce vinerea trecută consilierii judeţeni au refuzat să încheie un nou contract de închiriere pentru spaţiile ocupate de Muzeu în clădirea Palatului Baroc, noul acord prevăzând o chirie lunară de 15.000 de euro, din ianuarie 2012, faţă de tariful de 6.100 de euro perceput până în luna august, când a expirat vechiul contract.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, Vakon Zsolt, "Prea Sfinţitul Bocskei a hotărât demontarea inscripţiei Muzeului existentă pe latura dinspre Şirul Canonicilor chiar în ziua în care a avut loc şedinţa Consiliului Judeţean", adică vineri, 28 octombrie.
De asemenea, purtătorul de cuvânt al Episcopiei recunoaşte că dispoziţia episcopului a fost motivată tocmai de refuzul aleşilor judeţeni privind încheierea unui nou contract de închiriere între Episcopie şi CJ. "Sigur că cele două evenimente au legătură între ele", a spus părintele Vakon.
Pentru demontarea inscripţiei existente pe frontonul Palatului Baroc, Episcopia a închiriat o auto-macara în aceeaşi zi de 28 octombrie.
Să se dea jos oricum!
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Romano-Catolice recunoaşte că între momentul comandării operaţiunii de demontare şi cel al desfăşurării propriu-zise a acestuia, Episcopia a fost informată de către Consiliul Judeţean că de fapt vineri, la şedinţa CJ, fără să ştie, consilierii şi-au dat acordul pentru încheierea unui nou contract de închiriere. "Neoficial, fără să primim o comunicare scrisă, am aflat între timp că hotărârea privind închirierea nu a căzut la vot, ci a trecut (n.r. a fost adoptată)", a spus Vakon Zsolt.
Confuzia privind votul de vinerea trecută se datorează faptului că şedinţa CJ a avut loc în absenţa secretarului judeţului, Carmen Soltănel, astfel încât cele 23 de voturi exprimate în favoarea unui nou contract au fost considerate insuficiente pe motiv că problema pusă în discuţie era una de patrimoniu. În realitate, întrucât nu CJ dădea în chirie o proprietate de-a sa, ci îşi exprima disponibilitatea privind luarea în chirie a proprietăţii Episcopiei, hotărârea considerată iniţial neadoptată, este apreciată acum ca fiind adoptată.
"În momentul în care am aflat acest lucru, macaraua era deja comandată aşa că am hotărât ca demontarea inscripţiei Muzeului să fie făcută oricum", a explicat purtătorul de cuvânt al Episcopiei Romano-Catolice.
Cert este că, în locul inscripţiei, Episcopia a amplasat însemnele Vaticanului. Inscripţia Muzeului aflată pe partea opusă a Palatului Baroc, adică spre Bulevardul Dacia, nu a fost încă demontată, iar Vakon afirmă că nici exponatele Muzeului aflate în interiorul clădirii nu vor fi evacuate, deoarece ar exista pericolul încălcării Legii patrimoniului.
Hotărâre validă
Abordat în legătură cu această problemă, preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, a declarat pentru BIHOREANUL că într-adevăr hotărârea de vineri este considerată validă deoarece nu privea o problemă a patrimoniului Consiliului Judeţean, astfel încât nu era nevoie de votul a două treimi dintre consilieri, ci de numai 50%, plus unu, cele 23 de opţiuni în favoarea încheierii unui acord cu Episcopia fiind, deci, considerate suficiente.
Pe de altă parte, şeful CJ a declarat că se are în vedere mutarea exponatelor Muzeului Ţării Crişurilor în două locaţii, la Biblioteca Judeţeană şi într-o clădire a Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră, astfel încât să nu mai fie nevoie de contractul cu Episcopia Romano-Catolică.