Episcopii catolici reuniţi în perioada 26-28 septembrie la Oradea au decis să îl invite pe Papa Francisc într-o vizită în România, „ca o mărturie a grijii părintești a Urmașului Sfântului Petru pentru binele poporului nostru, care poartă Roma în nume și latinitatea în spirit”, se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de preotul Francisc Ungureanu, secretar general al Conferinţei Episcopilor Catolici din România (CER).

Invitația adresată Papei, analiza diferitelor aspecte ale vieții bisericești și indicarea unor iniţiative comune ale Bisericii locale, inclusiv în contextul încheierii Anului Sfânt al Milostivirii, s-au aflat în centrul discuțiilor episcopilor romano-catolici și greco-catolici din România, în sesiune plenară de toamnă a Conferinței. În lucrările găzduite de Episcopia Romano-Catolică de Oradea, episcopii au discutat și despre Olimpiada naţională de religie catolică ce se va ține la Timișoara în 2017, subliniind necesitatea unei coordonări naţionale a educației catolice, şi au abordat numeroase alte aspecte canonice, ecumenice dar şi economice.

Episcopii au vizitat, totodată, Cetatea Oradea, centrul diecezan Caritas şi Căminul de bătrâni „Sfânta Elisabeta”, unde s-au întâlnit cu persoanele vârstnice din acest cămin şi cu angajații, şi s-au rugat la mormântul episcopului Tempfli József. 

În finalul lucrărilor, episcopii au formulat o declarație comună cu privire la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, în care îi îndeamnă pe credincioşii catolici şi pe toţi oamenii de bună credinţă să participe la vot deoarece „cetățenii catolici au datoria morală de a-și exercita cu responsabilitate drepturile cetățenești și de a participa la viața politică”.

Potrivit declaraţiei, „niciunui catolic nu îi poate fi indiferent cine va exercita puterea legislativă în țara noastră în perioada următoare”, în contextul în care trecutul recent și prezentul României au fost marcate „de atacuri la demnitatea vieții și a persoanei, la sacralitatea vieții și a familiei întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie, la dreptul de proprietate, la patrimoniul istoric și religios al țării”.

Episcopii încurajează votarea acelor candidaţi care, în programul lor, promovează cultura vieţii, familia şi demnitatea ei. „Este întotdeauna de preferat să fie votat un partid care pune pe primul loc promovarea tinerilor, care îşi bazează politicile sociale pe principiul subsidiarităţii, al solidarităţii şi al dreptăţii sociale, care urmărește binele comun și păstrarea valorilor creştine care au plăsmuit societatea românească, promovează libertatea religioasă ca trăsătură fundamentală a unei societăţi democratice şi susţinerea dreptului fiecăruia de a-şi manifesta credinţa în public”, se precizează în documentul adoptat.

Conferința Episcopilor din România îi reunește pe toți episcopii romano-catolici și greco-catolici din țara noastră și exprimă unitatea Bisericii locale și comuniunea cu Urmașul lui Petru, Sfântul Părinte Papa Francisc. Următoarea sesiune ordinară a CER se va desfăşura la Cluj-Napoca, la sediul Episcopiei Greco-Catolice Cluj-Gherla, în perioada 3-5 mai 2017.