Cu puţin înaintea declanşării oficiale a campaniei pentru alegerile locale, primarul Ilie Bolojan se trezeşte cu încă un adversar, şi încă unul puternic: Episcopia Romano-Catolică a Oradiei.

În numele acesteia, episcopul Bocskei Laszlo a dat publicităţii, joi, o scrisoare deschisă adresată "opiniei publice", în care se plânge că Bolojan nu şi-a respectat un angajament asumat faţă de Episcopie pentru îngrijirea de către municipalitate a parcului din jurul sediului acesteia.

Obligaţii la cerere...

În scrisoarea deschisă, episcopul arată că în 2009, la solicitarea Primăriei, a fost semnat un protocol între cele două instituţii, prin care municipalitatea a primit, pe 15 ani, în folosinţă gratuită şi administrare, parcul din jurul Palatului Baroc, pentru ca acesta să servească în continuare (adică şi după retrocedarea fostului sediu al Muzeului Ţării Crişurilor) ca spaţiu verde şi de recreere.

Potrivit protocolului, Primăria şi-a asumat obligaţiile "să se îngrijească de conservarea atât a terenului, cât şi a teatrului de vară" din spatele fostului Muzeu, să efectueze "toate lucrările necesare amenajării zonei ca parc public" şi să asigure paza în intervalul orar 22.00-06.00, în care parcul este închis.

... onorate cu excepţii

"Faţă de cele consemnate şi asumate în protocol, până la data prezentei, din partea municipalităţii, cu unele excepţii, nu au fost efectuate amenajările angajate, constatându-se şi în prezent o stare deteriorată a dotărilor din acest parc, dar şi o neglijare a intervenţiilor necesare amenajării şi întreţinerii spaţiilor verzi din acest perimetru", acuză Episcopia Romano-Catolică.

Dată fiind această situaţie, se mai arată în scrisoarea deschisă, Episcopia "a intervenit cu personal propriu şi cu cheltuieli proprii pentru a se stopa degradarea acestui perimetru", executând lucrările la care s-a angajat Primăria, precum "îngrijirea parcului pe latura străzii Şirul Canonicilor, colectarea regulată a deşeurilor aruncate de vizitatori, cosirea şi tunderea vegetaţiei, igienizarea periodică, readucerea iluminatului public la parametri normali înspre bulevardul Dacia etc".

În schimb, arată Episcopia, există lucruri care trebuie făcute de municipalitate, precum întreţinerea iluminatului public, schimbarea coşurilor de gunoi vandalizate, colectarea frunzelor uscate, asigurarea pazei etc. De asemenea, mai arată episcopul Bocskei, tot de datoria Primăriei este şi să asigure interdicţia de intrare a orădenilor cu câini pe teritoriul parcului.

Vigyaz: pericol de "zarva"!

Episcopul Bocskei face şi un comentariu evident politic, arătând că atitudinea municipalităţii contravine flagrant promisiunilor electorale ale primarului Ilie Bolojan şi sugerând că acesta una spune şi cu totul alta face: "Toate cele semnalate aici au fost prezentate deja în adrese oficiale şi înregistrate la Primărie, toate rămânând până în prezent fără nici un răspuns. Aceasta în timp ce se vorbeşte despre condiţii tot mai optime asigurate cetăţenilor din partea municipalităţii, pe de o parte, iar pe de altă parte se insistă asupra conservării patrimoniului deţinut de municipiul Oradea, faţă de care şi în cazul Parcului Baroc municipalitatea nu se achită de obligaţiile ce-i revin".

În finalul scrisorii, şeful Episcopiei Romano-Catolice cere "reconsiderarea poziţiei Primăriei", afirmând că doreşte să fie şi în continuare "un partener în asigurarea condiţiilor decente de odihnă şi recreere pentru vizitatorii acestui parc", dar repetă că "nu a constatat disponibilitatea municipalităţii spre o colaborare eficientă, constantă şi echitabilă ambelor părţi".

În cazul în care Primăria nu-şi va revizui atitudinea, mai spune episcopul Bocskei, "instituţia noastră va considera necesară renunţarea la protocolul sus-amintit, aceasta având urmare administrarea parcului din resurse proprii, dar şi limitarea acesului vizitatorilor în acest perimetru".