Săptămâna trecută, în perioada 11-14 ianuarie, episcopul romano-catolic Laszlo Bocskei s-a aflat la Vatican, unde - potrivit unui comunicat de presă al Episcopiei - "a vizitat toate acele oficii şi persoane care au contribuit la pregătirea şi desfăşurarea beatificării" episcopului martir Constantin Szilard Bogdanffy.

Acesta a fost ucis în închisoare, în primii ani ai regimului comunist, pentru refuzul său de a crea şi conduce o biserică romano-catolică ruptă de Vatican, adică nesupusă Papei de la Roma, fapt ce ar fi contravenit însuşi principiului primatului papal, dogmă elementară a bisericii catolice, universale.

Potrivit Episcopiei, vizita Prea Sfinţitului Bocskei la Vatican a început cu o liturghie oficiată în subsolul Bazilicii Papale Sf. Petru, după care şeful Diecezei de Oradea s-a întâlnit cu cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor.

Punctul culminant al vizitei pe care PS Bocskei a făcut-o la Vatican a fost întâlnirea cu Sfântul Părinte Papa, căruia i-a înmânat o medalie comemorativă Bogdanffy şi un album cu imagini din Catedrala Romano-Catolică din Oradea.