Preasfinţitul Virgil Bercea, episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, a fost ales în funcţia de vicepreşedinte al Comisiei Conferinţelor Episcopale (COMECE). Adunarea Plenară a COMECE a avut loc în perioada 21 - 23 martie, la Bruxeles.

În cadrul dezbaterilor a fost ales noul preşedinte în persoana Cardinalului Reinhard Marx, Arhiepiscop de Munchen şi Freising, precum şi trei vicepreşedinţi. Noua conducere va avea un mandat de trei ani.

COMECE a fost înfiinţată în 1980 şi reuneşte delegaţii Conferinţelor Episcopilor Catolici de pe teritoriul Uniunii Europene. Comisia, cu secretariat permanent la Bruxelles, are ca obiectiv, printre altele, monitorizarea şi analizarea procesului politic al UE, dialogul cu instituţiile UE şi promovarea unei reflecţii bazate pe învăţătura socială a Bisericii Catolice asupra provocărilor cu care se confruntă Europa unită.

Episcopul Virgil Bercea îi reprezintă pe episcopii catolici din România în cadrul COMECE începând din 2005. La început preasfinţitul a avut statut de observator, iar din anul 2007 a devenit membru cu drepturi depline.