După două decenii în care prea mulţi dintre ei au supralicitat, rând pe rând, ideologic (pro sau anticomunişti?), naţionalist (contra ungurilor şi ruşilor, mai deloc europeni) şi populist (căpitani de gloată, nu lideri de opinie), politicienii români au devenit, pe nesimţite, victimele propriei erori cronice.

Aceea de a fi alergat mereu după voturi obţinute nu contează cum, pe ocolite sau de-a dreptul furate de la un electorat ignorant şi dependent, sărăcit şi prostit, cumpărat cu bere şi cu mititei, cu făină şi cu zahăr, cu salarii şi cu pensii, lăsat în cele din urmă fără pâine, aur, cupru, sare, gaze, apă, aer.

Rezultatul? Toate partidele au ajuns să se teamă de unul singur: Partidul Poporului. Potrivit sondajelor, PPDD a ajuns pe locul doi în topul preferinţelor românilor, depăşind PDL şi ameninţând USL. Asta chit că nu are nici doctrină (scuzaţi-mă că am pomenit de aşa ceva), nici oameni (circari, da; interlopi, destui; şarlatani, cât cuprinde; de idioţi care să-i creadă pe primii nu mai amintesc) şi nici organizaţii (poate adunături).

Românii sunt atraşi de PPDD ca fluturele de lampă dintr-un motiv simplu: patronul partidului îndrăzneşte cu tupeu maxim ceea ce restul politicienilor au făcut până acum cu perdea. A cerut Tătucul Iliescu consens? Ia, neamule, unanimitate de la tăticul OTV, pe care nu-l contrazice nimeni nici măcar în gând (scuzaţi şi acest cuvânt - gând).

A promis CDR-ul 15.000 de specialişti? PPDD îl pune fără jenă pe Condurăţeanu la Sănătate, pe Bălan la Interne şi pe Alupei la Cultură. A jurat Vadim execuţii pe stadioane? Păi "viitorul preşedinte al României" îl bagă pe cel actual la bulău înainte să-l detroneze! Spunea Gigi că România-i Grădina Maicii Domnului şi românii poporul ales? Slab: doar PPDD-i poporul şi Poporu-i PPDD. A făgăduit PDL-ul să trăiţi bine? Vax albina: nea Dan dă 20.000 de euro cu buletinul, că suntem români. Vrea USL să-l demită pe Băsescu? Păi, nu v-am spus adineauri că n-o să aibă pe cine? Ciocoiul va fi pus deja la răcoare de Părintele Poporului!

Deşi pare, situaţia nu e deloc de râs. Putem zâmbi şi trece superiori "peste", uşuraţi bunăoară că OTV-ul se închide în septembrie. Prea târziu: pepededeii s-au răspândit deja în lume, ca nişte purici scăpaţi din cutia unui colecţionar dezaxat, şi provoacă furnicături tuturor. Se pot numi cum vreţi, Dani Diaconeşti, Călini Mironi, Vuşcani sau mai ştiu eu cum. Sunt mici şi tocmai de-aia mai greu de stârpit decât maidanezii sau pisicile turbate.

Dezolant, în loc să-şi facă despăduchierea, partidele "serioase" refuză şi acum, în ceasul al 12-lea, să se scuture de asemenea lighioane. Corcite, au ajuns să facă doar (pardon de expresie) schimb reciproc de lăţei: cristiandiaconeşti, ialomiţeni, meleşcani, duduioneşti, frunzăverzi, piedoni... Ce urmează?