O ştire publicată de site-ul Hotnews marţi, la ora prânzului, a pus pe jar conducerea Spitalului Judeţean din Oradea, arătată ca fiind cel mai mare amator de dezinfectanţi diluaţi de la Hexi Pharma dintre toate spitalele din România.

Citând informaţii primite de la Agenţia pentru Agenda Digitală a României, o platformă guvernamentală care adună datele din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), Hotnews a arătat că „20 de spitale din ţară au cumpărat în perioada 2009-2015 dezinfectanţi şi medicamente în valoare de peste 101,7 milioane lei (peste 23,1 milioane euro) de la Hexi Pharma”, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea fiind „recordman” absolut, cu achiziţii „în valoare de 32,4 milioane lei”, o sumă neverosimil de mare.

O confuzie

Ulterior publicării ştirii, managerul Spitalului Clinic Judeţean din Oradea, dr. Gheorghe Carp, a furnizat informaţii potrivit cărora aceasta este, de fapt, rezultatul unei confuzii. „Am luat legătura atât cu Hotnews, cât şi cu cei de la SEAP, pentru a furniza informaţiile reale, care sunt complet altele decât cele publicate”, a declarat dr. Carp BIHOREANULUI.

Managerul a explicat că imediat după izbucnirea scandalului dezinfectanţilor diluaţi de la Hexi Pharma, atât DNA, cât şi DIICOT au cerut informaţii Spitalului Judeţean, privind achiziţia biocidelor de la această firmă din anul 2007 până în prezent (DNA), respectiv din 2009 până în prezent (DIICOT). „Am trimis ambelor instituţii copiile tuturor acordurilor-cadru şi tuturor contractelor pentru achiziţia de dezinfectanţi, copiile tuturor facturilor şi tuturor ordinelor de plată”, a specificat Carp.

Conform acestuia, din 2006 până în prezent, Spitalul Judeţean şi cel Municipal, împreună, au încheiat cu Hexi Pharma acorduri-cadru pentru achiziţia de dezinfectanţi în valoare totală de 1,680 milioane lei, nicidecum de 32,4 milioane lei, iar în baza acestor acorduri s-au făcut achiziţii efective în valoare de 1,604 milioane lei.

La grămadă

„Nu ştiu unde şi cum s-a făcut confuzia şi nici de unde a apărut suma de 32,4 milioane lei cheltuită la Oradea pentru dezinfectanţi, dar nu este deloc corectă. Pot doar să presupun că cei de la Hotnews nu au ştiut exact ce să ceară când au avut ca obiectiv aflarea contractelor şi achiziţiilor spitalelor din ţară cu Hexi Pharma, şi că Agenţia pentru Agenda Digitală le-a oferit date privind toate acordurile-cadru pe care le avem, pentru medicamente şi dezinfectante împreună”, a spus dr. Carp.

Spre comparaţie, managerul a precizat că împreună cu Spitalul Municipal, Spitalul Judeţean a încheiat în ultimii trei ani acorduri-cadru pentru achiziţia de medicamente şi dezinfectante cu 30 de firme, iar valoarea totală a acestora este de numai 28 milioane lei. „Încadrarea laolaltă a medicamentelor şi dezinfectantelor s-a făcut pentru că unele substanţe, cum este betadina, este considerată atât medicament, cât şi dezinfectant, dar valoarea dezinfectanţilor este infimă”, a spus dr. Carp.

Scandal naţional

După cum se ştie, firma Hexi Pharma este protagonista scandalului dezinfectanţilor diluaţi, fiind acuzată de procurori de zădărnicirea combaterii bolilor şi falsificare de produse, într-o anchetă declanşată după dezvăluirile lui Cătălin Tolontan. Hexi Pharma a vândut produse către 300 de unităţi spitaliceşti din ţară în perioada 2012-2016. 

După ce testele cerute de Guvern au arătat că dezinfectanţii produşi de Hexi Pharma era diluaţi chiar de mii de ori, compania a prezentat scuze. Patronul firmei a murit în urma unui grav accident de maşină produs pe un drum din judeţul Ilfov. Dan Condrea conducea cu viteză şi a intrat cu maşina într-un copac, suspiciunile anchetatorilor mergând spre sinucidere.