În spitalele din Italia şi Spania sunt mii de medici şi asistente care s-au adaptat condiţiilor vitrege şi folosesc pentru protecţie ce au la îndemână, inclusiv saci menajeri. În Italia au şi decedat peste 50 de cadre medicale la datorie. Nici unul n-a dat bir cu fugiţii. Nici acolo, nici în restul Europei.

La noi, veştile sunt de Balcani. Într-un spital municipal, singurul medic epidemiolog bărbat s-a cerut în concediu medical, invocând întâi dureri de spate, apoi îngrijirea copilului. Angajata unui alt spital a furat cantităţi mari de măşti, mănuşi şi dezinfectanţi pentru a le revinde. În alte locuri, medici şi asistente se revoltă că tocmai spitalele la care sunt angajaţi ei vor fi mobilizate anti-coronavirus. Ce revoltător - nu-i aşa? - că infectaţii nu dau cuvenitele "atenţii" şi perturbă dramoleta internărilor inutile, făcute doar pentru a smulge bani de la CAS...

În Bihor, slavă Domnului, încă n-am avut asemenea cazuri, după cum nu am avut - şi sperăm că nici nu vom avea - îmbolnăviri ale cadrelor medicale. Iar asta se datorează organizării locale corecte, cu spital dedicat anti-coronavirus şi cu spitale-suport, precum şi unor relaţii speciale între administraţia locală, câţiva investitori generoşi şi câteva firme cu rădăcini în Coreea de Sud, de unde se aduc dotări vitale.

Avem, din fericire, o echipă de profesionişti la secţiile de Boli Infecţioase ale Spitalului Municipal, care cel puţin până acum nu s-au plâns de nimic şi şi-au văzut de treabă. Dar avem şi "loviţi în aripă"...

La Judeţean, câţiva sorbonei, mici baroni de secţii cu grade la Facultatea de Medicină şi Farmacie, au refuzat săptămâna trecută, de gardă fiind, să coboare la UPU, conform procedurilor obişnuite, pentru consultarea unor pacienţi aduşi prin SMURD, pretextând că n-au costume de "cosmonauţi" şi, din cauza asta, se pot infecta. Asta, deşi la UPU a fost redus la minimum riscul contaminării de la pacienţi. Ei, aceşti medici sunt leprele, în opinia mea, cu nimic diferite de doctorul din Rădăuţi care voia să dezerteze în concediu medical ori de asistenta din Ploieşti prinsă cu materiale furate.

În medicină nu avem nevoie de eroi. Ar fi stupid şi păgubos să cerem cadrelor medicale să plece la război cu mâna goală. Dar pentru că şi efortul anti-coronavirus e tot un război, în care medicii sunt ofiţeri care ar trebui să dea pildă de integritate, tot ce e mai rău este ca aceştia să fie nişte defetişti care subminează moralul colectiv, şi aşa fragil.

În Ungaria vecină, Guvernul Viktor Orban tocmai a ordonat ca în fruntea fiecărui spital să fie un comandant militar, a cărui misiune e să asigure respectarea reglementărilor epidemiologice, existenţa stocurilor de materiale şi gestionarea "fără întreruperi" a resurselor umane.

În război, dezertorii sunt judecaţi sumar de Curtea Marţială şi executaţi fără apel. Medicii şi asistentele noastre sunt datori să nu rişte asemenea stigmat, pentru că există viaţă şi după coronavirus, şi-l vor purta tot restul vieţii.