La sfârşitul anului trecut, făcea senzaţie ştirea că un orădean se făcuse stăpân pe numele şi imaginea celui mai faimos călugăr ortodox, Arsenie Boca, înregistrându-le ca marcă proprie, pe numele său şi al nevestei. Administrator peste un păienjeniş de firme, orădeanul Alexandru Andor nu a fost de găsit la acea vreme, iar BIHOREANUL a aflat acum motivul!

Bărbatul este inculpat într-un mega-dosar al DIICOT Oradea ce vizează o fraudă de 34 milioane lei, realizată de un grup de evazionişti pe care i-a coordonat împreună cu un asociat, tot din oradea - Ovidiu Pop, administratorul unei firme de transport.

Marca Arsenie

Numele şi imaginea părintelui Arsenie Boca au fost înregistrate anul trecut ca brand la Oficiul European de Proprietate Intelectuală pe numele unui anume Andor Sandor, cetăţean ungar din Kecskemet, reprezentant al firmei Additional Worldwide Care Services SLT cu sediul în Anglia.

În scurt timp, comercianţii de produse bisericeşti din zona Mănăstirii Prislop, unde e înmormântat Arsenie Boca, au primit printr-un avocat notificări potrivit cărora Andor "este deţinătorul legal al drepturilor de proprietate intelectuală asupra mărcilor înregistrate la nivel european Boca Părintele şi Arsenie, şi asupra imaginii industriale a părintelui Arsenie Boca". Ca atare, erau informaţi că dacă vând produse ce poartă numele ori imaginea călugărului, trebuie să plătească o licenţă, în caz contrar fiind pasibili de amenzi ori de sancţiuni penale.

Patron la secret

Notificările erau semnate de avocatul orădean Lucian Buzlea, care, deşi căutat de reporteri, a refuzat să ofere informaţii despre deţinătorul mărcii, invocând "secrete profesionale". BIHOREANUL a descoperit, însă, că ungurul Andor Sandor este de fapt un afacerist orădean, Alexandru Andor, care încă din 2016 căuta specialişti în proprietate intelectuală care să îl ajute la înregistrarea mărcii comerciale Părintele Arsenie Boca, nu la OSIM, ci direct la Oficiul European.

Socoteala sa era că în condiţiile în care călugărul n-a avut urmaşi, iar Biserica Ortodoxă Română nu l-a canonizat, pentru a-i putea revendica ea numele, nu va întâmpina nicio piedică. Şi a calculat corect: a înregistrat marca "Arsenie" şi imaginea părintelui pe numele său, iar marca "Boca părintele" pe numele Dianei Talpoş, cu care s-a însurat în toamna anului 2017.

Suveica lui Andor

Anul trecut, Andor nu era de găsit, iar soţia se dădea lovită de amnezie, susţinând că bărbatul ei nu era implicat în nicio afacere. "E o coincidenţă de nume. Între soţul meu, Alexandru Andor, şi Andor Sandor din Ungaria nu există nicio legătură", a pretins femeia.

BIHOREANUL a descoperit, însă, de ce se ascundea Andor. Implicat într-un păienjeniş de firme, cu tot soiul de profiluri, de la comerţ la arhitectură, orădeanul se afla în atenţia DIICOT Oradea de cinci ani, după ce procurorii au descoperit că încă din 2010 coordona împreună cu patronul unei firme de transport, Ovidiu Pop, o grupare specializată în evaziune fiscală şi spălare de bani.

Din ancheta magistraţilor Antimafia a reieşit că gruparea a acţionat prin metoda suveică, realizând serii de cumpărări şi vânzări între mai multe firme, pentru a se pierde urmele celor care datorau plata TVA către stat. Pentru a încurca şi mai mult eventualele controale, actele societăţilor au fost distruse, iar firmele rebotezate şi cesionate altor persoane. Unele erau trecute pe numele unor străini, cetăţeni sârbi sau persoane cu handicap din Ungaria.

Sub sechestru!

În total, DIICOT a inculpat 11 inşi şi 12 firme, pentru o pagubă de 34 milioane lei provocată bugetului de stat, adică aproape 8 milioane de euro, sumă cu care ANAF s-a şi constituit parte civilă. La aceasta se adaugă şi peste 8 milioane de lei, bani pe care Andor i-a delapidat din firme, "plimbându-i" prin conturi personale şi făcându-i apoi dispăruţi, atât de bine încât procurorii au reuşit să-i pună sub sechestru doar un apartament şi un cont de câteva sute de lei.

Dosarul a fost trimis în judecată în 2016, dar Curtea de Apel Oradea l-a restituit anchetatorilor toamna trecută deoarece rechizitoriul întocmit de fostul şef al DIICOT, Mitică Miu, este neclar, faptele fiind descrise prea alambicat pentru ca judecătorii să înţeleagă încrengătura de combinaţii financiare. Ca atare, cazul a ajuns înapoi la procurori, care au datoria nu doar de a limpezi rechizitoriul, ci – iată! – şi şansa de a mai recupera din gaura provocată de Andor, punându-i sechestru şi pe mărcile protejate cu numele şi imaginea lui Arsenie Boca, cu care afaceristul încerca să-şi înmulţească banii. Mult mai concret decât înmulţise Iisus pâinea...