Problemele se ţin lanţ de cunoscutul om de afaceri Ion Govoreanu, patronul supermarketurilor Trei G.

Percheziţionat şi pus sub învinuire în urmă cu două luni de către procurorii DNA pentru un prejudiciu de peste 2 milioane de euro adus statului, patronul grupului de firme Trei G Retail are din nou motive de îngrijorare. Ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor din Poliţia Bihor au propus trimiterea lui în judecată pentru o fraudă comisă în 2005 cu tranzacţii ilicite cu zahăr în care prejudiciul produs statului depăşeşte 1,4 milioane de lei.

Zahăr pentru zaharom

Ancheta în dosarul "Zahărul", aşa cum l-au denumit poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor (SIF) Bihor, a început în urmă cu 5 ani de la o sesizare a Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, care descoperise un rulaj de sume mari între firma lui Ion Govoreanu şi societatea For United SRL din Birtin, un sat din comuna Vadu Crişului, situat într-o zonă considerată defavorizată.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Bihor, cei care au început cercetările, au constatat că rulajul financiar provenea din tranzacţii cu zahăr între firma din Birtin, patronată de orădeanca Simonela Lerinţ, una din apropiatele lui Govoreanu, şi societatea Trei G Retail. For United Birtin efectua importuri de ordinul sutelor de tone de zahăr, pe care le declara ca fiind destinate procesării pentru a beneficia, în acest fel, de scutirea de la plata taxelor vamale, o facilitate acordată în acea perioadă firmelor care funcţionau în zone defavorizate.

În realitate, însă, după cum au descoperit procurorii, zahărul a fost procesat doar pe hârtie, iar firma cumpărătoare, Trei G Retail, patronată de Govoreanu, îl revindea mai departe, către alte societăţi. Altfel spus, nu făcea producţie, cum declara în acte, ci comerţ, activitate care nu era scutită de plata taxelor vamale.

Amestec de formă

Pentru a da o aparenţă de legalitate afacerii, Govoreanu, cel despre care poliţiştii susţin că a coordonat de fapt operaţiunile, a achiziţionat şi montat o instalaţie de procesare a zahărului în Birtin, unde zahărul ar fi trebuit amestecat cu aromă de vanilie ori cu cacao pentru a se obţine un produs nou, denumit "Zaharom".

"Din cercetări a reieşit că, de fapt, Trei G Retail nu a creat un produs nou. De fapt, instalaţia nici nu ar fi putut face faţă la cantităţile mari de zahăr aduse în ţară. Nici maşini cu care să transporte zahărul nu aveau la vremea respectivă. E vorba de peste 1.300 de tone, iar firmele aveau două camioane", au declarat BIHOREANULUI surse judiciare.

Chemat pentru interogatoriu la Poliţie, Govoreanu a negat că ar fi comis vreo fraudă, declarând că a preluat "Zaharom" de la firma din Birtin şi a vândut acelaşi produs. Clienţii săi afirmă însă altceva. Şi anume că au comandat şi au primit zahăr. "Au ştiut că produsul este zahăr, iar denumirea Zaharom au considerat-o a fi o denumire comercială, pentru că era vorba de zahăr produs în România", explică sursele citate.

Cincinalul şi dosarul

Cercetările procurorilor DIICOT au conturat încă de la bun început frauda comisă de omul de afaceri, acesta fiind pus sub învinuire, alături de soţia şi asociata sa Mihaela Govoreanu, respectiv de complicea Simonela Lerinţ, patroana firmei din Birtin, pentru constituire de grup infracţional organizat, spălare de bani şi evaziune fiscală.

Ancheta a tărăgănat, însă, aproape 5 ani. Oficial, cauza a constituit-o durata şi complexitatea expertizelor economico-financiare, care au stabilit că valoarea prejudiciului se ridică la 1,4 milioane de lei. Ulterior, acuzaţia de constituire de grup infracţional organizat a şi fost retrasă, iar dosarul a fost predat, la începutul acestui an, Parchetului Bihor şi Serviciului de Investigare a Fraudelor (SIF) Bihor.

"Se cred şmecheri"

Căutat de BIHOREANUL pentru a-şi spune punctul de vedere în privinţa acuzaţiilor ce i se aduc, Ion Govoreanu susţine că e nevinovat. "Eu spun doar atât: să arunce cu pietre cel care se crede fără păcat! Atât au sucit şi învârtit dosarul acela, pentru că nu aveau probe, şi n-au nici acum, ci doar forţează nota, că se cred şmecheri, fabrică dosare, le trimit la DIICOT, le iau înapoi... Ce să mai zici?"...

"Acolo n-a fost nicio evaziune fiscală care să mi se poată imputa", susţine Govoreanu. Iar asta pentru că, spune el, firma importatoare nu îi aparţinea, iar produsul vândut de el chiar este diferit de cel importat. "Se pretinde că nu a fost produs nou, fără nicio probă în acest sens", zice omul de afaceri, care crede că poliţiştii l-au luat în vizor pentru că ar fi deranjat o concurentă, pe care refuză, însă, să o nominalizeze. "Atât zic, are gură mare, pile şi relaţii pe la vamă. Mi-a oprit activitatea pentru că face şi ea importuri cu zahăr. Ştiu ei cine e. Şi m-au văzut pe mine mai bronzat, mai altfel, mai nu ştiu cum, ca să mă şicaneze!", spune misterios patronul Trei G.

În judecată

Una peste alta, săptămâna trecută, poliţiştii au propus scoaterea de sub urmărire penală a Mihaelei Govoreanu şi trimiterea în judecată doar a lui Ion Govoreanu şi a Simonelei Lerinţ, singura învinuire rămânând cea de evaziune fiscală.

"Lerinţ a încercat să ia asupra ei întreaga vină, chiar dacă ştia ce consecinţe implică acest lucru. Din cercetări a rezultat, însă, că nu ştie mare lucru despre ce s-a întâmplat. Nu ştia când s-au făcut importurile şi nici când a fost tranzacţionat zahărul, deşi era vorba despre firma ei şi a semnat în acte. Dar s-a dovedit că a fost doar un pion", au spus sursele BIHOREANULUI. Unul din numeroşii pioni pe care şi-a ridicat Govoreanu micul imperiu...


DOSARIADA
Caracatiţa Trei G

Ion Govoreanu, 42 de ani, a fost pus sub urmărire penală la începutul lunii noiembrie în alte două dosare instrumentate de Serviciul Teritorial Oradea al DNA şi de Serviciul de Investigare a Fraudelor din Poliţia Bihor.

Omul de afaceri e acuzat că s-a folosit de mai multe firme intrate în insolvenţă şi aflate pe numele unor apropiaţi ai săi sau pe numele unor persoane lipsite de resurse materiale, pe care a efectuat tranzacţii, sustrăgându-se de la plata TVA şi a accizelor, valoarea prejudiciului în cele două dosare fiind evaluată la aproximativ 3 milioane de euro.

În cele două dosare, patru persoane au fost reţinute pentru 24 de ore, iar pe 4 noiembrie 2010 mai multe echipaje ale poliţiştilor SIF, alături de procurori ai Parchetului Oradea şi de procurori ai DNA, au descins atât la sediul central, cât şi la mai multe puncte de lucru ale societăţii Trei G, pentru percheziţii.

În prezent, ambele dosare au fost conexate şi se află în ancheta procurorilor DNA.